Не може да се докаже къде е произведено нервнопаралитичното вещество,

...
Не може да се докаже къде е произведено нервнопаралитичното вещество,
Коментари Харесай

Експерт: Спекулация е да се твърди къде е произведено веществото, отровило Скрипал

Не може да се потвърди къде е създадено нервнопаралитичното вещество, с което e бил са били отровени някогашният съветски разузнавач Сергей Скрипал и щерка му Юлия.

Това уточни в предаването „ Събота 150 “ на БНР професорът по химия Михаил Харалампиев, който в продължение на 10 години е работил като старши контрольор и началник на инспекционни групи към Организацията за възбрана и заличаване на химическо оръжие към Организация на обединените нации.

„ Тези спекулации къде е създадено и по какъв начин е създадено – това са хора, които нямат най-елементарни химически знания “, съобщи професорът.

Експертът счита, че по случая има две съществени юридически нарушавания от страна на Англия и на Организацията за възбрана на химическото оръжие:

„ Ако Англия твърди, че на нейна територия е употребявано химическо оръжие от Руската федерация, тя трябваше да изпрати нота на генералния шеф, според конвенцията, на съображение на което генералният шеф събира 41 души Изпълнителен съвет, осведоми ги за случая и в идващите 24 часа трябваше да бъде изпратен ревизионен отбор на място и незабавно да стартират анализите на място. (…) Смешно беше изказванието: „ Да, това е създадено единствено в Руската федерация “. Действително може да се създаде това вещество освен в 20, а в доста повече уважаващи себе си лаборатории в света “, сподели той.

Проф. Харалампиев акцентира, че според конвенцията е позволено страните да си създават или да си купуват от други страни бойни отровни субстанции, които са под контрола на Организацията за възбрана на химическото оръжие, само че те се употребяват за подготовка на техните войски.

„ Тук става заиграване за една чиста политическа конспирация, с цел да може да се сътвори напрежение сред Европейски Съюз, Съединени американски щати и Русия “, разяснява специалистът.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР