"Не мисля, че на бизнеса му е трудно да говори.

...
"Не мисля, че на бизнеса му е трудно да говори.
Коментари Харесай

Ковачки: Нямам нищо общо с горенето на отпадъци

"Не мисля, че на бизнеса му е мъчно да приказва. Но има два вида бизнес – едни, които обичат повече да приказват, а други - по-малко и най-после се мерят по резултатите. " Това съобщи предприемачът и бизнесмен Христо Ковачки в отговор на следващата доза обвинявания, че поради него цената на тока за бизнеса е доста висока. Ковачки показа, че денят му почнал необичайно, защото видял по какъв начин ръководителят на КРИБ, ротационен ръководител на АОБР и притежател на „ Нова Броудкастинг Груп” и „ Лудогорец” Кирил Домусчиев изискал оставките на управленията на Българския енергиен холдинг, на енергийната борса, на енергийния министър поради цената на тока.

"Смятам, че не му е работа на бизнеса да кадрува ", сподели Ковачки пред БиТиВи. Той изясни, че поради бурята "Киара " в Германия в неделя имало доста мощен вятър и доста слънце и това давало опция да се създава на ниска цена ток, а в България е нямало такива условия. Бизнесменът прикани да не се вършат изводи за положението на българската енергетика въз основата на един ден. Той се базира на статистика, съгласно която българският промишлен ток е най-евтин за района на Югоизточна Европа. А по данни на Евростат за цената на тока за бита тя е съвсем идентична с останалите цени в Европейски Съюз, единствено че таксите у нас били ниски. "Политиката на държавното управление води до ниска цена за битовите консуматори ", заключи Ковачки, съгласно който няма по какъв начин хем токът за семействата, хем за промишлеността да са евтини.

На въпрос дали спекулира и въздейства решаващо на цената на тока за бизнеса, предприемачът отговори: "Не мисля, че аз или някой в България може да направи какъвто и да е монопол ". По думите му, всеки може да си купи ток от друга борса – да вземем за пример от Румъния или от Унгария. Само че тези пазари са свързани в борсовия сегмент "В рамките на деня ", както и всички други тържища, с които си сътрудничим, а съществува още и сегментът "Ден напред ", както и централизирания пазар за двустранни контракти.

"Ако някой от тези сътрудници желае да си купи електрическа енергия от Германия, от другаде, мога да го съветвам, без никаква комисионна ", сподели още Ковачки. "Не се опасявам да съм в България, да работя тук, тъй като ми е татковина, не считам да я напусна ", добави той.

Предприемачът беше безапелационен, че въглищата ще изчезнат от енергийния пазар на Европа и че би трябвало да се мине към по-екологичен вид – природен газ и различни горива, като биомаса и RDF. Но мнението му е, че в случай че желаеме да имаме ток, би трябвало да опазим Топлоелектрическа централа "Марица изток 2 " непременно.

Ковачки отхвърли и да има отношение към бизнеса с горене на боклуци, като дефинира за "легенди " изказванията, че доста се печели от тази активност.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР