Не е задължително да се стигне до енергийна криза след

...
Не е задължително да се стигне до енергийна криза след
Коментари Харесай

Бивш министър каза как да се спасим от ценови шок в енергетиката

Не е наложително да се стигне до енергийна рецесия след края на наложения от Народното събрание мораториум върху цените на тока, парното и водата за битовите консуматори. Възможностите за превъзмогване на шока, както с тези цени, по този начин и с покачването на цената на природния газ, показа пред Нова телевизия някогашният министър на стопанската система и енергетиката Трайчо Трайков.

„ Не е наложително след анулацията на мораториума да падне небето. Има техники, които са познати на специалистите. Например електрическата енергия, която мрежовите оператори купуват за софтуерни загуби, да не я купуват на борсата, а по контролирани цени от регулатора ”, изясни той.

По думите му през годините доста планове, свързани с енергетиката, не са се осъществили поради спор на ползи. „ Най-актуалният въпрос е за интерконектора с Гърция. Тази концепция породи за първи път след прословутото прекъсване на газа през януари 2009 година Тогава Европейската комисия сподели, че това е проблем за енергийната сигурност. За това ни дадоха пари, с цел да работим по въпроса. Когато станах министър, към този момент бяха избрани акционери в сдружението. Беше подписан правилник и акционерно съглашение. Там пишеше, че в случай че се стигне до неразгадаем проблем сред акционерите, компанията се ликвидира и активите се продават на търг. Хората, които се занимаваха с това, споделиха, че не може да стартират работа, тъй като рискът е голям. Тогава се смени държавното управление в Гърция. Имахме среща с гръцкия сътрудник и се разбрахме, че тази част от устава би трябвало да се промени ”, разясни Трайков.

По думите му част от институциите у нас са неспособни да пазят публичния интерес. „ Ако някой се опита да си прави работата, не остава дълго в тази институция ”, посочи той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР