Не е чак толкова лошо да стигнеш дъното. Може да

...
Не е чак толкова лошо да стигнеш дъното. Може да
Коментари Харесай

Кога Комисията за защита на потребитилите ще стане независима? -

Не е чак толкоз неприятно да стигнеш дъното. Може да стъпиш на него и да се изтласкаш назад към повърхността.

Клетата КЗП стигна своето дъно като се трансформира в една мини сцена за политически борби, на която настояще и бивше нейно управление, съюзени и превърнати в политически проксита на своята алена кралица, водят яростна борба със своя „ нов “ принципал, считайки го за президентското оръжие на отмъщението.

Но да стартираме изначало. И да си зададем верния въпрос, който не е КАК се стигна дотук, а ЗАЩО се стигна дотук. А това „ за какво “ съдържа в себе си няколко „ под – защо-та “

Защо Комисия за отбрана на потребителите, която би трябвало да бъде самостоятелен мандатен колегиален орган, и като подобен да реализира контролните си пазарни функционалности свободно и независимо, без политическа декорация или вмешателство, е пришит към съответна политическа фигура – министъра на стопанската система?! (По силата на Закона за отбрана на потребителите (ЗЗП) той се явява неин принципал.)

И вместо Комисията да работи експертно и без значение в полза на българския консуматор като следи за нелоялни търговски практики, рискови артикули, неравноправни договорни клаузи и прочие, същата е превърната в на ниска цена, само че дейно средство за персонален политически ПР.

Защо управлението на КЗП, сходно на Комисия за защита на конкуренцията, КЕВР, Омбудсман и прочие, не се избира от Народното събрание?! Защо и е нужен принципал?! И за какво този принципал е тъкмо министъра на стопанската система. Та това е фигурата, притежаваща допустимо най-големия капацитет за спор на ползи по отношение на българския консуматор. Как министърът на стопанската система хем ще отстранява административната тежест от бизнеса, хем ще му основава оптимална среда за развиване, а пък в същото време ще прокарва закони в отбрана на потребителите… и инспекторите на КЗП ще обикалят по комерсиалните обекти с актове в ръка?!

Та, решението е простичко. За да не гледаме смехотворните политически изяви на бившето и сегашното управление на КЗП в утринните блокове на малките екрани, дано престанем да боядисваме клетата КЗП в съответен политически цвят и да й дадем късмет в нейното управление да попаднат потвърдени специалисти, определени с консенсус.

Предвид задаващата се рецесия и мощно влошена икономическа среда, новото Народно събрание би трябвало да включи в целите си незабавна корекция в Закон за защита на потребителя, с която да обезпечи нужната автономия и самостоятелност на Комисията, с цел да може тя да се избира и регистрира единствено от и пред Народно събрание.

И в действителност да се занимава единствено със отбрана на потребителите!

---------

Авторът Александър Масларски е някогашен чиновник на Комисията за отбрана на потребителите.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР