Не би трябвало бизнесът да бъде "приучаван", че държавата дължи

...
Не би трябвало бизнесът да бъде "приучаван", че държавата дължи
Коментари Харесай

Милен Велчев: Високите цени на енергията ще се задържат много дълго време

Не би трябвало бизнесът да бъде "приучаван ", че страната дължи обезщетения поради високите цени на енергийните запаси, тъй като тези високи цени ще задържат за доста дълго време. Това съобщи в изявление за Българското национално радио някогашният финансов министър на страната Милен Велчев.

По думите му би трябвало да се търсят общи решения в Европейския съюз за обезщетения на бизнеса.

"Когато няколко страни предложат обезщетения, които други страни не могат да създадат, това основава катаклизми в конкурентоспособността и понижава успеваемостта на бизнеса. Помощта към бизнеса би трябвало да бъде ориентирана към унищожаване на несигурността в кратковременен проект ", сподели още някогашният финансист номер едно.

По думите му първата "жертва " на всяко нарастване на цените е популацията, което най-после заплаща сметката. Бизнесът също търпи вреди, а за него е доста значимо да знае, че не губи позициите си по отношение на своите съперници от Западна Европа, тъй като те са наши съществени сътрудници.

"Ако съм аз на мястото на бизнеса, няма да ми е толкоз значимо в безспорна стойност какъв брой заплащам за сила, едвам ми е значимо да зная, че моите съперници заплащат сходни цени. Това ще ми разреши това да се съпернича почтено с тях ", разяснява той.

Велчев акцентира, че непредсказуемостта на цените на енергийните запаси е извънредно повишена през последните месеци.

"Това не зависи от българското държавно управление, само че се надявам ръководещите в Европейски Съюз да намерят метод да обезпечат опция на бизнеса, даже на по-високи цени, да оперира умерено и предвидимо ", сподели още финансистът.

Според него, ззавишените упования към силата от възобновими източници е довела до това, че потребността на Европа от природен газ е повишена неведнъж.

"Тук можем да сочим Русия с пръст и да питаме за какво не е дала отговор на тези повишени потребности на Европа - това може да е субективно решение, а може и да е софтуерна неспособност внезапно толкоз да бъде повишен добивът на енергоресурси. Ако се сложим на мястото на Газпром в обстановка, в която заплащанията в евро или в долари биват замразени и не стигат до тях, бихме ли били задоволени от това състояние на нещата? Ние желаеме от тях да вършат доставки, без да получават заплащане за това. Ако аз съм в тази обстановка и ме карат да се придържам към съществуващия контракт, ще се откажа и аз ", сподели още Велчев.

Той обаче разясни, че с настояването за възнаграждение в рубли Русия нарушава съществуващите контракти. Според Милен Велчев, глобите против Русия не са изключително ефикасни и това се е видяло още след налагането на първите такива през 2014 година

Милен Велчев дефинира моментната мощ на рублата като резултат от мощно следения валутен режим в Русия.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР