Назначената през август и.д. на РИОСВ Стара Загора Диана Генева

...
Назначената през август и.д. на РИОСВ Стара Загора Диана Генева
Коментари Харесай

Защитена зона за соларен парк, кариера и депо

Назначената през август и.д. на Регионална инспекция за опазване на околната среда Стара Загора Диана Генева скоростно пусна няколко плана в предпазени зони без екооценка Сред тях са 60 мВт слънчева централа на притежателите на компания `Градус ", кариера на варненската " Ескана " и хранилище в Централен Балкан Министерство на околната среда и водите не вижда проблем в процедурите, само че дава обещание инспекции при нужда
Смяната на шефа на районната ревизия по околна среда в Стара Загора Диана Искрева преди месец и назначението на нейно място на изпълняваща длъжността Диана Ганева се оказа щастлива рокада за няколко капиталови плана в предпазени зони.

Сред тях да вземем за пример е този на притежателите на компания " Градус ", която създава пилета, пилшеко месо и яйца, за огромен фотоволтаичен парк край с. Езеро, община Нова Загора, част от който се намира в предпазена зона по екологичната мрежа по " Натура 2000 ".
Реклама
След траяли четири години безуспешни опити да получи позволение за построяването му, в този момент на компанията внезапно беше дадена зелена светлина. При това без да се прави екологична оценка на въздействието на плана върху природата.

Решението на новата директорка беше оповестено на интернет страницата на РИОСВ-Стара Загора в края на август, само че влезе в действие на 11 септември. Самото искане на компанията " Енерджи -2 ", чийто притежатели са създателите на " Градус " Лука, Иван и Ангел Ангелови, пък беше импортирано в РИОСВ-Стара Загора на 2 август - единствено ден откакто Ганева беше назначена за и.д. шеф на районната ревизия на мястото на Искрева, която зае поста по време на ръководството на държавното управление на Кирил Петков след извоюван конкурс.

Случаят с " Градус " обаче не е единствен за миналите няма и два месеца от назначението на Генев. По сходен метод притежателите на варненската компания " Ескана " получиха позволение да осъществят капиталовото си желание за създаването на кариерата за рандеман на скалнооблицовъчни материали край Котел без Оценка на въздействието върху околната среда, макар че част от площта й се намира също в две предпазени зони. Има и още няколко бързи решения, за които е преценено, че няма потребност да се прави екооценка.

Според Министерството на околната среда и водите законовите процедури са спазени, само че бързите и еднотипни дейности пораждат подозрения.
Реклама Дупките в регламента
Според специалисти даването на позволение от РИОСВ-Стара Загора за капиталови оферти без нужните преценки по какъв начин ще се отразят те на флората и фауната в тези предпазени територии нарушава Закона за биологичното многообразие и европейската инструкция за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна. И двата капиталови плана - за слънчевия парк и за кариерата, се намират в предпазени зони по екологичната мрежа " Натура 2000 ".

В същото време обаче те признават, че след 2020 година има празен ход в регламента, по който се утвърждават от Регионална инспекция за опазване на околната среда капиталовите оферти, свързани с желанията да се строят съответно фотоволтаични централи. До 2020 година това ставаше по разпоредбите на признатия през 2013 година от Народното събрание Национален проект за деяние за силата от възобновими източници, който забраняваше построяването на такива уреди на предпазените зони по " Натура 2000 ". Проблемът е, че от този момент не е признат нов проект, който да регламентира по нов метод по какъв начин и при какви условия да става построяването на фотоволтаични централи в тези предпазени зони и всичко е оставено в ръцете на шефовете на Регионална инспекция за опазване на околната среда, които имат друга процедура при даването на позволения за построяването им в зоните по " Натура 2000 ".
Слънчеви проекти
Според импортираните документи от " Енерджи-2 " - компанията, в която Лука Ангелов държи 50%, а брат му Иван Ангелов и неговият наследник Ангел имат по 25%, желанията на сдружението са да построи фотоволтаичен парк с мощ 60 MW и подстанция на обща повърхност от малко под 605 дка.

По принцип огромна част от слънчевите паркове в последните години са позволени за създаване без екологична оценка, тъй като действително не повреждат околната среда. Но в този случай 506.5 дка от терена се намират в предпазената по " Натура 2000 " зона " Свети Илийски възвишения ", в рамките на която има 7 предпазени типа земноводни и влечуги и три типа бозайници.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР