Най-вероятно ще има газ за България през зимата в достатъчно

...
Най-вероятно ще има газ за България през зимата в достатъчно
Коментари Харесай

Експерт: Газ ще има, но на много висока цена

Най-вероятно ще има газ за България през зимата в задоволително размери, той ще е на доста висока цена. Но в случай че няма доставки - ние за каква цена приказваме. В нашия район - България, Гърция, Турция, има задоволително размери газ, които да отговорят на потреблението на тези страни от райони. Въпросът е, че има вътрешно преразпределение, откакто " Газпром " спря едностранно спря доставките. Сега България се доставя, като купува танкери с полутечен газ от Съединени американски щати, или като поема остатъци от гръцкия пазар. Това сподели интернационалният анализатор в Българското геополитическо сдружение Пламен Димитров в студиото на " Денят ON AIR ".

Той разясни, че " Газпром " не е спрял доставките за Гърция.
" Ние търсим 2 милиарда годишно. Но става въпрос за спот цени, а не за дълготрайни контракти, което значи, че България би трябвало да заплаща цена, която е близка до TTF в Нидерландия. А там цената е доста висока. В Германия се чакат да влязат 2 терминала в деяние в средата на зимата. Тясното място сега са терминалите за банкет на газ и тръбопроводите, по които да стигне до България ", добави Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Експертът акцентира, че сега употребяваме 1 милиарда кубически метра газ от Азербайджан.
" И купуваме газ от гръцки търговци, които имат микс от газ, който купуват от " Газпром ". След като " Газпром " не ни е доставила газа, няма защо да ни осъди. Въпросът е дали страната ни не може да ги осъди - по-скоро да. Но " Газпром " може да се позове на указа на техния президент за заплащането в рубли и това да кажат, че това са форсмажорни условия и е решено на държавно равнище ", безапелационен е Пламен Димитров.

От думите му стана ясно, че договорът ни с " Газпром " изтича в края на тази година.
" Не е работа на бизнеса да дефинира какъв да е шеф на " Булгаргаз ", въпреки всичко има Министерство на енергетиката. Най-големият клиент на " Булгаргаз " - " Топлофикация София ", не си заплаща постоянно сметките, а пък тези, които доставят газ, си желаят парите незабавно. Също по този начин доста внезапно нарастнаха цените на спот пазари и " Булгаргаз ", с цел да успее да купи нещо предплатено, би трябвало да има налични пари, с които да заплати ", добави той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР