Най-вероятно говорим за стара информация, която е била качена на

...
Най-вероятно говорим за стара информация, която е била качена на
Коментари Харесай

Критично важни ли са изтеклите от НАП данни - IT експерти са на различни мнения

Най-вероятно приказваме за остаряла информация, която е била качена на незадоволително добре предпазен сървър. Това счита специалистът от Центъра за проучване на демокрацията Тихомир Безлов.
Това са извадъчни данни, сподели един от основателите на SoftUni Светлин Наков, който не вижда изтеклата информация да е чак толкоз сериозно значима. " За мен тези данни не са прекомерно скъпи – няма данни за жилища на политици, там има данни за информации, правени от IT отдела ", сподели специалистът. Той допусна, че избухналият медиен скандал може да е разследване от желанието на съответния хакер или хакери да покажат, че има проблем. Наков разяснява пред Нова телевизия, че в случай че хакерите желаеха да печелят от пробива, щяха да продадат базите на черния пазар.
Ако индивидът си е приключил добре работата по механически метод, няма да го заловен, допусна Наков. Той даде разновидности по какъв начин може да е станал пробивът – някогашен сърдит чиновник, някой си е дал преносим компютър за ремонт, само че без да се е подсигурил и да е трансферирал на несъмнено място данните, или конфигурирана ключова дума чрез автоматизиран генератор с онлайн връзка, която може да е била прихваната от изработен от хакери скрипт. Според Наков тъкмо разновидността със скрипта е най-вероятен.
Припомнено беше, че още преди 3 години стана ясно, че Национална агенция за приходите има накърнимост в уеб страницата си – тя е такава, че хакер може да покаже на консуматор наличие, което в действителност не е качено от Национална агенция за приходите и по този начин някой да бъде подмамен да си издаде ключова дума да вземем за пример . Платформата Java е много уязвима, предизвести IT специалистът Любомир Тулев. Пред Българска национална телевизия той беше безапелационен, че е редно държавен регулаторен орган да излезе с рекомендации какво да се прави от елементарните жители и компании, в случай че в последна сметка информацията за теча от Национална агенция за приходите се окаже достоверна и приказваме за доста чувствителни данни.
Ние сме в обстановка на един IT Чернобил. Това сподели специалистът по киберсигурност Ясен Танев.
Файловете са същински и са големи, в тях има информация – ЕГН-та, имена, вноски, заеми, разгласи Танев. Той персонално е разкрил и себе си в този масив, като повдигна и въпросът за киберсигурността на съдии и прокурори, защото има данни за хора на такива постове .
" Много е значимо, когато стане подобен случай, страната да ни даде информация. Не би трябвало да губим религия, че страната може да пази данните ни. Грешка е, че не работим дружно - частният бранш и страната, когато страната реши, че може да запази сама свръхобем информация ", изясни специалистът.
Според него случилото се е добре планувано. " Това не е игра на бял хакер, а целенасочена офанзива на данни, т.е. те са били взети и изнесени, по тази причина е доста значимо да разберем кой и по какъв начин го е направил ", разяснява специалистът в изявление за bTV. Той прикани държавните институции да излязат с ясна информация за това какво се е случило.
Базата данни е толкоз огромна, че ще бъде изследвана с месеци, а елементарният човек е застрашен от тази цифрова радиация, тъй като може да бъдете профилиран, сподели още Танев. Според него е малко евентуално тази хакерска офанзива да е дело на вътрешен човек.
Позициите на виновните
Припомняме, че откакто нощес гръмна абсурдът, представителят на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров увери, че системите на данъчните работят обикновено. Той акцентира, че в тази ситуация става за конфиденциални данни на физически и юридически лица – какъв брой налози са платили за избран интервал.
Същевременно вътрешният министър Младен Маринов загатна, че пробивът може да е станал преди месеци. " Ако информацията е взета преди месец - има съвпадане на други обстоятелства ", многозначително сподели Маринов, който отхвърли да уточни точна дата на пробива. " При всички случаи се визира националната сигурност. Неслучайно и сътрудниците от ДАНС работят ", приключи Министерство на вътрешните работи министърът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР