Най-важното послание по отношение на храненето, с което да се

...
Най-важното послание по отношение на храненето, с което да се
Коментари Харесай

Онколозите не ядат тези 9 храни

Най-важното обръщение във връзка с храненето, с което да се помогне за предотвратяването на рака, е „ яжте вярното количество храна, с цел да избегнете наддаването на тегло “. Консумирането на вярно уравновесени храни може да ви помогне да постигнете това.

Има цялостен лист с храни, които обезпечено покачват риска от развиване на рак.

Често в подобен „ лист “ се оказват храни, които множеството хора постоянно включват в менюто си.

В 36 епидемиологични изследвания е открито, че високата консумация на червени меса води до увеличение риска от рак на ректума, панкреас, гърда, простата, бъбреци. Вероятната причина се свързва с високото наличие общо на мазнини и на наситени мастни киселини в месата; формиране на N-нитрозосъединения при пушени меса и салами, формиране на канцерогени при термична обработка.

Други изследвания демонстрират, че потреблението на доста горещи питиета увелича риска от рак на хранопровода.

Редовната свръхконсумация на кафе (над 5 чаши дневно) може да усили риска от рак на пикочния мехур. Възможният механизъм се свързва с открития резултат на кофеина да потиска възобновяване на нарушаванията в ДНК и да катализира биоактивирането на канцерогенните ароматни амини.

Високата консумация на алкохолни питиета (особено съсредоточени алкохолни напитки) усилва риска най-вече на рак на черния дроб.

Вижте кои са най-вредните храни, предразполагащи развиването на онкологични болести:

Обработено месо
Снимка: shutterstock  Онколозите не ядат тези 9 храни

Не толкоз от дълго време специалисти от Световната здравна организация публично класираха саламите и другите модифицирани месни артикули като канцерогени. Както се отбелязва в отчет, оповестен неотдавна от СЗО, единствено 50 грама модифицирано месо всеки ден усилва риска от рак на червата с 18%. Освен това тези артикули стават нездравословни на първо място заради субстанции, които удължават периода на валидност на месото - и които, един път попаднали в тялото, го вършат по-уязвимо към рисково заболяване.

Риба от плантация

Рибата е в действителност здравословна храна поради високото си наличие на омега-3 мастни киселини. Те обаче са резултат от диетата на рибите, които се хранят с планктон или по-малки рибки. Тези, които са отглеждани във ферми, нямат толкоз високо наличие на омега-3. Причината - те нормално се хранят с неестествени за тяхната среда артикули.

Освен това са инфектирани с антибиотици, пестициди, химикали и други субстанции, причиняващи рак. Синтетичните пигменти постоянно се прибавят към рибата, тъй че тя да получи присъщия си розов цвят, който в дивата природа се среща естествено.

Дивата риба е несъмнено най-хубавият избор, макар че в днешно време даже тя може да бъде нечиста с химикали, като живак.

Пуканки в микровълнова
Снимка: shutterstock  Онколозите не ядат тези 9 храни


Пуканките са потребна храна, само че не и когато идват под формата на опаковани за микровълнова фурна. Пликовете, в които те са сложени, са облицовани с незалепващо покритие, а химикалът от него се разлага, произвеждайки рисково съединяване, наречено перфлуороктанова киселина (PFOA).

PFOA е прочут канцероген, който е отровен за черния дроб, имунната система и визира щитовидната жлеза, сочат изследванията. Този химикал е обвързван с нараснал риск от някои типове рак, в това число рак на черния дроб, пикочния мехур, бъбреците и простатата.

Що се отнася до самите пуканки, те могат да бъдат и здравословни, в случай че ги приготвяте по верния метод (без нездравословни мазнини, изкуствени аромати и огромно количество захар и сол), тъй като имат ниско наличие на калории и високо наличие на фибри.

Месо на въглища

Високите температури, нужни за готвене на пържоли, кебапчета или други храни на скара, създават хетероциклични ароматни амини и полициклични ароматни въглеводороди, канцерогени, които излагат здравето ви на риск. Това обаче не значи, че би трябвало да се откажете от барбекюто вечно – само че най-малко не яжте тези елементи от него, които са потъмнели по време на готвене.

Изкуствени подсладители
Снимка: shutterstock  Онколозите не ядат тези 9 храни


Изкуствените подсладители нормално се употребяват за понижаване на затлъстяването или за контролиране на кръвната захар при диабет. Въпреки това, изследванията демонстрират, че те в действителност не оказват помощ на загубата на тегло при множеството хора, а в действителност предизвикват увеличението ѝ. Друго проучване демонстрира, че аспартамът в реалност утежнява инсулиновата сензитивност в по-голяма степен от захарта. А също така изкуствените подсладители ви карат да жадувате за още сладко.

Сред всички синтетични изкуствени подсладители най-широко се употребява аспартамът (NutraSweet). Всъщност той е неврологичен дразнител и може да повлияе на настроението и силата. Проучванията демонстрират, че приемът на аспартам се свързва с мигренозни главоболия и нараснал риск от мозъчни тумори при животните. По-добрият избор е да се употребява умерено количество естествени подсладители, като кленов сироп, мед, меласа, стевия.

Алкохол

Рак на мозъка, ларинкса, хранопровода, черния дроб, гърдата и дебелото черво – знаете ли какво сплотява тези прояви на ужасна болест? Развитието им може да предизвика постоянна консумация на алкохол – потвърдено от изследвания, уви. Ако не сте подготвени да се откажете изцяло от алкохола, може би си коства да намалите количеството или честотата на пиянство - в името на личното си здраве.

Транс мазнини

Трансмазнините се образуват, когато производителите трансформират течните масла в твърди мазнини посредством хидрогениране. Това се прави за да се усили срокът на валидност на продукта и да се стабилизира усетът му и се употребява необятно в производството на артикули като маргарин, бисквити, зърнени храни, сладкиши, печени произведения, бисквити, мюсли, чипс, закуски, салатни дресинги. И в случай че животът и здравето ви са скъпи, би трябвало да кажете твърдо „ не “ на всички артикули, които съдържат трансмазнини, написа уеб сайтът Zdrave.to

Картофен чипс
Снимка: shutterstock  Онколозите не ядат тези 9 храни


Като една от най-популярните закуски, картофените чипси са евтини, вкусни и доста комфортни за консумация. Обикновено те съдържат изкуствени аромати, оцветители и многочислени консерванти. Те са доста солени, а високите им равнища на натрий могат да провокират проблеми с кръвното налягане.

Освен това са с високо наличие на мазнини и калории, надлежно - първи другари на наднорменото тегло. Те са цялостни с трансмазнини, които водят до висок холестерол.

Картофеният чипс се подготвят при доста високи температури, което основава акриламид - причиняващ рак химикал. Според American Cancer Society и Европейския орган за сигурност на храните, акриламидът е канцероген. Данните от изследвания върху животни демонстрират, че той може да повреди ДНК и да аргументи избрани типове рак.

Здравословните други възможности на картофените чипсове са сушени плодове или зеленчуци.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР