Най-ценни са тези растителни видове, които могат да се похвалят

...
Най-ценни са тези растителни видове, които могат да се похвалят
Коментари Харесай

Женско биле - ползи и приложение

Най-ценни са тези растителни типове, които могат да се похвалят с разнородни и мощно интензивно съставни елементи, те не са доста. Това ги прави неповторимо значими и нужни. Сред тях значимо място заема билка, позната с название сладостен корен. У нас тя се назовава сладник или женско биле.

Билката е позната от дълго време. Традиционната медицина я употребява от епохи. Прилага се в Европа, Близкия Изток, Китай. Тъй като са направени доста клинични изследвания, може да се твърди, че това е неповторимо растение, което лекува сполучливо редица здравословни недоволства, само че с него би трябвало да се работи доста деликатно поради страничните резултати, които дава.

Описание на женско биле

Женското биле е билка, употребена в обичайна медицина в Китай. Там с нея лекували проблеми на храносмилателната, сърдечната и дихателната система, а я употребили и като тласък на общото здравословно положение.

В антична Гърция я употребили за дихателни болести и като профилактика на заболяването на Адисон. Тъй като е доста сладка, тази билка се употребява и при произвеждане на бонбони.

Сладкият корен е билка от семейство Бобови, в което влизат няколко типа, с латинско название Glycyrrhiza. В превод от гръцки безусловно glycyrrhiza значи сладостен корен. Блициризоновата киселина е сладка киселина, превъзхожда 50 пъти захарта по този индикатор.

Химически състав на женско биле

Най-важният деен съставен елемент в женското биле се споделя глициризин. Той дава сладкия усет на растението. Той обгръща от 2 до 15 % от общата маса на целия корен, а наличието във воден или алкохолен дестилат стига до 9. 1 %. Този съставен елемент е водещ в билката освен поради високият % в състава, само че и поради действието му в организма на индивида.

Тази съставна част обаче има виновност за някои отрицателни дейности, които има растението като намаление на тестостерона и увеличение на кортизола. Затова все по-малко е количеството глициризин в състава на готовите лекове и от ден на ден други съставни елементи са застъпени.

Тези други съставни елементи са глабридина, ликоритигенина, кумарините, формононектина, глизофлавона и други. Те също са мощно дейни и тяхното деяние се учи. Глабридинът се смята за втори по мощ на деяние съставен елемент и съдържа доста флавоноиди. Екстрактите, които не съдържат глициризин се назовава деглициринизация.

Действие на сладкия корен

 изгоди от женско биле

Два съществени съставния елемент работят в женското биле - глициризин и глабрадин. Те не се усвояват добре от организма. Около 7. 5 % от глабрадина се усвоява изцяло, само че при глициризина не може да се дефинира %, тъй като това зависи от бактериите в стомашно-чревния тракт, защото усвояването става през тънките вътрешности. Дози от 100 до 1600 мг усилват равнищата на биофлавоноида. Глицеритиновата киселина, която е метаболит на глециризина, се усвоява до 98 %.

Двете биоактивни субстанции доближават кръвния серум, запазвайки своите биоактивни свойства. Когато попадне в тънките вътрешности, глициризинът се метаболизира от бактериите до глицеритинова киселина и по-късно се преработва до други метаболити в черния дроб. Основните съставни елементи доближават до тъканите на тялото, а най-високи концентрации има в черния дроб.

Активността на съставените елементи на сладкия корен не трае дълго, 180 минути са задоволителни за цялостен метаболизъм и изхвърляне от тялото. Основното деяние на дейните съставки се свързва с ензимната интензивност.

Ползи от женско биле

- Билката има мощни антиоксидантни свойства и намалява до 20 % окислителните процеси, свързани с неприятния холестерол, когато се използва повече от 6 месеца. Ползите са с помощта на глабридина.

- Понижава се липидната периоксидация, само че в ниска степен.

- Билката се употребява и външно като мазило при афти - контролира размера на раните и тушира болката.

- Действа на хормоните - усилва кортизола и намалява тестостерона и при двата пола.

- Действа добре при бодърствуване. Използва се необятно в китайската медицина.

- Действа възпиращо и на когнитивния крах, като в китайската медицина я употребяват необятно с тази цел

- Много сполучлив лек е при респираторни болести и други болести на белите дробове като астма.

- С нея се лекува язвена болест, а слабителният резултат я прави положително решение при запек.

- В българската национална медицина предписват билката при проблем с уринирането, разследване на заболяване на простатата.

Приложение на женско биле

Билката се употребява под друга форма за обособените потребности.

Тинктура

Тинктурата от женското биле е ефикасна при ревматоиден артрит или алергии.

При белодробни болести се употребява ползва сполучливо, а също и като стимулант за храносмилателната система.

 приложение на женско биле

Предписват я при инфектиране на стомаха или за стимулиране на надбъбречната жлеза след терапия със стероиди, а също и за прикриване усета на други медикаменти.

Отвара

Отварата е най-хубава за понижаване на стомашната киселинност при язвена болест.

Сироп

От билката сладостен корен се вършат сиропи като успокояващо или отхрачващо средство при болести на дихателната система - астма и бронхит.

Прахчета

Коренът, надробен на прахуляк, се втрива в гангренясали рани за тяхното профилактиране и укрепване.

Сушен корен

Когато се изсуши, коренът се дъвчи като бонбон, а в Китай го дават на децата, с цел да подтиква растежа на мускулите.

Течен дестилат

Прави се от сока, изтеглен от части корени, сложени в еднакъв на тях размер вода, които се разтварят постепенно и се получава мощен дестилат, който може да се употребява и като смес, запарка или сироп.

Дозировка на женско биле

Допустимата доза се дефинира от формата, под която се употребява билката. В китайската медицина се предписва ежедневна приложимост от 8 до 15 грама и до 100 грама при лекуване на тежки положения. Когато се употребява като храна, би трябвало да се вземат поради и калориите.

Ако се приема като дестилат, дневната доза зависи от количеството глициризин или глициризонова киселина. Прието е, че до 500 мг глициризин въздейства минимално на хормоните, а 150 мг са изцяло безвредни. Нормалната дневна доза за киселината е сред 150 и 300 мг, които са неопасни и нетоксични.

Не са открити периоди за банкет на белката. Ако се приема в естествени дози, може да се използва дълго.

Противопоказания и странични резултати на женско биле

В огромни дози билката и нейните екстракти могат да бъдат токсични. Безопасен банкет е до 100 грама на ден, само че не и за дълго. Консумация от 200 грама води до изнемощялост и отмалялост.

При екстракта до 1800 мг на ден се счита, че е безвредна норма. По-високите дози въздействат зле на кортизола и тестостерона. Повишава се и кръвното налягане, по тази причина билката не е добра концепция за хора с високо кръвно.

Интоксикацията с тази билка се счита за доста тежка, води до гибел от време на време.

Не се предлага на бременни заради висок риск от прибързано раждане.

Комбинация на сладостен корен с други растения

- Тъй като женското биле има антибактериални свойства, то може да се комбинира с друго сходни на него - алена боровинка, чесън и други.

- Много добра композиция е сред сладостен корен и ликопен, тъй като и двете са синегрици и пречат на окисляването на неприятния холестерол. Такъв резултат може да се реализира и с прибавяне на витамин Е.

- Билката може да се употребява като тоник за общото здравословно положение и тогава е добре да се съчетае с женшен и родиола.

- При потреблението на сладостен корен за респираторни проблеми е добре да бъде в тандем с кверцетин и бромелаин.

- Може да се съчетае и с витамин D, тъй като усилва циркулацията му в организма.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР