Най-точно описание на злите сили е дадено в Откровението на

...
Най-точно описание на злите сили е дадено в Откровението на
Коментари Харесай

Кои са злите сили?

Най-точно изложение на злите сили е обещано в Откровението на Св. Йоан, глава 13. Там се разказват трите сили на злото, които се сплотяват за да основат свое лично царство на Земята. Първата от тези три сили е " звярът, който излезе от бездната " (11:07) или " звяр, който излизаше от морето " (13:01). Неговата забележителна характерност е осквернение.

„ И отвори устата си да изрече ругатни срещу Бога, да ругатни името Му и скинията Му и тези, които живеят на небето ” 13:06.

" И над главите му богохулни имена " 13:01.

Той се дефинира като " лицемерен " цар, за който Данаил приказва:

 Анатема

„ И царят ще действува съгласно волята си, ще се надигне и ще се възвеличи над всевъзможен господ, и ще приказва отлично, пренебрежително срещу Бога на боговете; и ще благоденствува догдето се изчерпи негодуванието; тъй като избраното ще се извърши. ” Дан. 11:36.

В допълнение Св. деятел Павел пророкува:

„ Никой да не ви измами по никой начин; тъй като това няма да бъде, до момента в който първо не пристигна отстъплението, и не се яви индивидът на прегрешението, синът на погибелта, който по този начин се противи и се превъзнася над всеки, който се назовава Бог, или когато се отдава поклонение, щото той седи както Бог в Божия храм и показва себе си за Бог. „ 2 Сол. 2:3-4.

Може би първият звяр е представител на една от демоничните антични цивилизации, които са били отхвърляна от Твореца. Откровението демонстрира, че всички сили на злото са съсредоточени на първия звяр. Вторият звяр или „ звяр приближаващ от недрата на земята ”, " принуди земята и живеещите на нея да се поклонят на първия звяр " (13:12).

 Злото

Третият звяр е змеят от небесата, който св. Георги убива. Той обаче дава на първия звяр " нему силата си, престола си и огромна власт " (13:02).

Въпреки че трите зли сили за малко се сплотяват против общия зложелател, те са с друг генезис. По този метод картината в света на злото става още по-сложна. Във всеки случай систематизирания контрапункт през днешния ден сред Бога и Дявола (Сатаната), като положително и зло наподобява прекомерно опростена.

Злото не може да е единствено едно, защото неговите прояви са прекомерно разнообразни и взаимно непоносими, сплотяващи се тъй като са принудени да създадат това.

Откровението на св. Йоан демонстрира какъв брой разнообразни са трите зли сили в своята същина – драконът се обитава в небесата, един звяр в трон или бездна, а другият на земята. Именно това прави това единение несигурно.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР