Най-старият университет в Ирландия, Тринити колидж в Дъблин, обяви, че

...
Най-старият университет в Ирландия, Тринити колидж в Дъблин, обяви, че
Коментари Харесай

"Тринити колидж" се отказва от философа Бъркли, имал роби

Най-старият университет в Ирландия, " Тринити колидж " в Дъблин, разгласи, че ще отстрани името на философа Джордж Бъркли от една от главните си библиотеки, защото е имал плебеи и е " прокарвал идеология в поддръжка на робството ".

Университетът ще резервира витраж в памет на философа, чието име е обещано на библиотеката в Бъркли и на американския град Бъркли, в това, което сподели, че е " нюансиран метод " към рецензията на един от неговите най-известните учени и преподаватели.

" Огромният принос на Джордж Бъркли към философската мисъл не се слага под въпрос ", съобщи ректорът на " Тринити " Линда Дойл в изказване, което удостоверява, че работата на Бъркли ще продължи да се преподава на студентите. " Въпреки това също по този начин е ясно, че той е бил както притежател на поробени хора, по този начин и теоретик на робството и расовата дискриминация, което е в очевиден спор с главните полезности на " Тринити ", се споделя в изказването на Дойл.

Бъркли е купил през 1730-1731 година четирима плебеи, които да работят в неговото имение в Роуд Айлънд.

 Крал Чарлз III поддържа изследване на връзките на английската монархия с робството Крал Чарлз III поддържа изследване на връзките на английската монархия с робството

Университетът заяви, че е взел решението въз основа на 93 писмени мнения и че още не е определил ново име за библиотеката, открита през 1967 година

Собствениците на хотел " Шелборн " в Дъблин през 2020 година отстраниха четири исторически скулптури от входа му с убеждението, че съставляват робини. Статуите бяха върнати на местата им, след кат беше открито, че не са.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР