Гръцкото правителство няма да внесе за ратификация трите меморандума за

...
Гръцкото правителство няма да внесе за ратификация трите меморандума за
Коментари Харесай

Мицотакис: Гърция няма да ратифицира меморандумите, докато Скопие не спази сделката от Преспа

Гръцкото държавно управление няма да внесе за ратификация трите меморандума за съдействие, подписани със Северна Македония по въпроси като нейния развой на присъединение към Европейски Съюз, до момента в който Скопие не извърши изцяло Споразумението от Преспа, подписано през 2018 година, сподели министър председателят Кириакос Мицотакис, оповестява електронното издание на в..

„ Няма да ратифицираме меморандумите, до момента в който не сме безусловно уверени, че другата страна съблюдава всички разпореждания на Преспанското съглашение “, сподели Мицотакис пред Skai TV.

Коментарът му следва хода на главната съпротива да внесе меморандумите за гласоподаване в Народното събрание, няколко дни откакто новоизбраният президент на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова назова страната си просто „ Македония “ по време на встъпването си в служба, вместо конституционния на страната име, одобрено в Преспанския контракт.

„ С ясно изказване предизвестих новото държавно управление в Скопие, че всяко отклоняване от осъществяването на съглашението сигурно ще има съществени последствия за връзките ни със Северна Македония, а също и за европейския път на страната “, добави още Мицотакис.

Ако Гърция утвърди меморандумите, тя „ ще загуби всевъзможен лост, който има “, с цел да оказва напън върху прилежащата страна да съблюдава договорката, сподели той.

Преспанското съглашение беше контрактувано през 2018 година сред някогашния министър председател и някогашен водач на СИРИЗА Алексис Ципрас и неговия сътрудник от Северна Македония Зоран Заев.

Правителството на Нова народна власт, което за първи път пристигна на власт през 2019 година, отсрочи подписването на меморандумите за съдействие през юни 2021 година, потвърждавайки, че Северна Македония не извършва съглашението за името на страната във всички контексти.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР