Докато институциите на европейския съюз призовават хората да гласуват, много

...
Докато институциите на европейския съюз призовават хората да гласуват, много
Коментари Харесай

Преди европейските избори: Могат ли бездомните да гласуват?

Докато институциите на европейския съюз приканват хората да гласоподават, доста от тях в действителност не могат. Това са точно бездомните. По данни на мрежата на браншовите асоциации, съвсем 900 000 души живеят на улицата или във краткотрайни жилища в цяла Европа. Повечето от тях са жители на блока, които постоянно не могат да отидат до урните. В няколко страни, като Белгия, най-високата преграда е административната. 
За да гласувате, би трябвало да имате непрекъснат адрес, на който сте регистрирани. Така че, в случай че бездомните хора живеят във краткотрайни жилища, приюти или на улицата, за тях е мъчно да се записват на непрекъснат адрес.
Мария Хосе Алданас, организация в помощ на бездомните

Става въпрос освен за хората, живеещи на улицата, само че и за хората в комплицирани жилищни обстановки. В Брюксел те се събират в синдиката Именс за взаимопомощ в всекидневието.
Нямам адрес, тъй като изгубих жилището си, и даже към този момент нямам персонална карта, тъй като документите ми бяха откраднати. Следователно аз съм белгиец, само че не живея като жител на личната си страна. Така че в случай че не съществуваме от административна позиция, не можем да гласуваме
Жоел, бездомна

Бездомните хора биха могли да получат референтен адрес в приемно семейство. Но процесът постоянно е дълъг и комплициран. 
Не съм получил поканата си да отида да гласоподавам и не мога да се върна на формалния административен адрес, тъй като към този момент не ме пускат да вляза в постройката. Полицията ме изхвърли на открито.
Роберто Марципани, безприютен

Освен това, гласуването за хората в затруднено състояние постоянно е с невисок приоритет. 
Въздействието на резултата от моя избор върху персоналното ми състояние, е безпределно отдалечен. А когато си в режим на оцеляване, това напълно не е твоят приоритет.
Лорент дьо Урсел, секретар на синдиката Именс

Европейският парламент изиска да се преразгледа условието за доказване на адрес като изискване за гласоподаване. Но за тези европейски избори към този момент е прекомерно късно.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР