Най-старият музикално-танцов ансамбъл на Русия - световноизвестният Кубански казашки хор

...
Най-старият музикално-танцов ансамбъл на Русия - световноизвестният Кубански казашки хор
Коментари Харесай

10 интересни факта за Кубанския казашки хор

Най-старият музикално-танцов отбор на Русия - световноизвестният Кубански казашки хор ще направи първото си турне в България. От 18 до 22 юни именитите казаци ще пеят в пет български града: 18 юни - София, 19 юни - Велико Търново, 20 юни - Варна, 21 юни - Бургас, 22 юни - Пловдив.

• Кубанският казашки хор е на 208 години. Основан е през 1811 година в Екатеринодар още по царско време. Така се трансформира в най-стария хор, който продължава да съществува и до през днешния ден. Може да се каже, че той е самобитен исторически монумент.
 Deep Purple с концерт в София на 7 декември
• Създаден е в началото като църковен хор, който извършва православни песнопения. Много по-късно към репертоара му се прибавят съветски и украински национални песни, фолклора на казаците. И до момента ансамбълът има почетни участия в празнични тържествени литургии и това е особена чест за всеки християнски храм.

• Хористите до един са православни християни, което е едно от изискванията да бъдат част от състава му. Самият началник Захарченко споделя „ Моите музиканти и надарените артисти и са ми изпратени от самия Господ Бог ”.

• Между другото, думата „ казак ” на тюркски значи „ авантюрист ”, „ свободен човек ”. А Стендал споделя за тях: „ Казаците бяха чисти като деца и огромни като богове… ”. Такава е и музиката им.

• Един от най-ревностните фенове на хора е император Александър II. Именно царят Освободител, който е предвождал страната по време на Руско-турската война през 1877 – 1878г.

• 41 години хорът е управителен от проф. Виктор Захарченко, който ще отпразнува тази година своя 81-и рожден ден. Той е събирач на казашкия фолклор, композитор, наставник, подстрекател на музикантите. Неговата жива легенда. Ще го забележим в България.

• Най-младият солист в хора, 19-годишната Елизавета Задорожна, e измежду най-красивите дами в Русия. Тя показва Краснодар в състезанието „ Мис Русия 2019 ”, чийто край ще се организира през април.

• Ансамбълът е изнасял концерти и в конгресни зали, на игрища, и в Ла Скала през годините на „ желязната завеса ”. Макар и претърпял доста гонения и трансфорамации, съумява да се опази от пропагандата.

• По случай 200-годишния му празник на името на Кубанския казашки хор е наименуван метеоритът Кубанхория.

• Ансамбълат се състои от 250 души. В България ще дойде в цялостния си искра – в състав от 120 души – артисти, танцьори, музиканти и всички солисти.

Билети за концертите на Кубански казашки хор могат за се закупят от системата на Ивентим и на касите на съответните зали.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР