Най-старата европейска сграда бе открита на тропиците. Предполага се, че

...
Най-старата европейска сграда бе открита на тропиците. Предполага се, че
Коментари Харесай

Най-старият християнски храм се появи в тропиците

Най-старата европейска постройка бе открита на тропиците. Предполага се, че това е най-древният християнски храм в Европа.

На 500 м на запад от крайбрежията на Африка, в екзотичната страна Кабо Верде, известна и като Зелени нос, се организират неповторими разкопки. При тях археолозите са се натъкнали на необикновено непокътнатите остатъци на християнски храм. Предполага се, че това по всяка възможност е най-старата европейска постройка.

Археолозите от университета в Кеймбридж са се натъкнали на църквата Nossa Senhora de Conceicao, дълга 12 м. Анализите са посочили, че тя е строена към 1470 г от локален камък на остров Сантяго в града Сидади. Това е била първата столица на португалците. Тя е играла основна роля в предишното при търговията с плебеи. Оттук са минавали всички чернокожи от западна Африка за плантациите на западна Индия и Бразилия.

През 1500 година на мястото на остарялата черква се построява нов храм. При разкопките на античното здание са открити мостри на керамични плочки - бели, сини и жълти плочки от XVII век, донесени от Лисабон, немски каменни произведения и още доста антични артефакти. След като френски пирати атакуват острова през 1712 година, зданието е отчасти разрушено. След като робството се отстранява през XIX век, островите губят своето икономическо значение, а църквата бива изоставена изцяло.

Учените са разкрили над 100 погребения под пода на църквата. Проучването им дава цялостна визия за това по какъв начин са живели хората на острова по това време, какви са били техните привички и традиции. По-голямата част от заровените са европейци. Останалите са чужденци, приели християнството.

 Разкопки

Най-впечатляваща е откритата надгробна плоча на Фернандо Фиеля де Луго – един от най-известните търговци на плебеи, живели в миналото. От заровените кости са извлечени проби ДНК, които към този момент са дадени за проучване. Резултатите ще дадат на учените неповторима информация по отношение на расата и особеностите на хранене на хората, на които са принадлежали.

Древната черква е разкрита на 1 м под естествения терен. Над нея имало засадена захарна тръстика и доста мангови дървета. Разкопките към този момент са завършили, само че археолозите възнамеряват да се върнат в Сидади напролет, когато ще завършат работата по консервацията.

Когато обработката на обекта завърши, той ще бъде отворен за гости. Археолозите са безапелационни, че откритата антична черква е основна за разбирането на човешката история и еднаквост в този регион.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР