Най-спешните задачи пред новия министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова

...
Най-спешните задачи пред новия министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова
Коментари Харесай

Здравната програма на кабинета: ваксиниране срещу COVID-19, нов щаб и електронно досие

Най-спешните задания пред новия министър на опазването на здравето проф. Асена Сербезова са организирането на нова, трета подред, осведомителна акция за имунизиране против COVID-19, както и съставянето на спешен щаб по епидемиология и епидемиология. Това планува.

Премиерът Кирил Петков разгласи още при започване на договарянията за сформиране на управническо болшинство, че акцията за имунизациите ще бъде негов персонален приоритет и че България би трябвало незабавно да се изкачи в класацията на страните в Европа по брой имунизирани против ковид.

Коалиционното съглашение планува до края на 2022 година да бъдат подхванати законодателни начинания за реализирането на два основни целта в опазването на здравето, отлагани с години: основаването на електронно здравно досие и на електронна здравна система. Заложени са и законови промени за по-справедливо финансиране за някои специалности в лечебните заведения в труднодостъпни региони, които до момента не са добре платени и по тази причина не са мечтани от лекарите: инфекциозни, родилни и детски отделения. По гледище на " Българска социалистическа партия за България " пък до края на 2022 година медикаментите за деца до 14-годишна възраст би трябвало да станат съвсем безвъзмездни.

Коя е проф. Асена Сербезова - новият министър на опазването на здравето четете

Според контрактуваното за политиките в опазването на здравето сред " Продължаваме промяната ", " Българска социалистическа партия за България ", " ИТН " и " Демократична България " до 2023 година пък би трябвало да бъде направена друга основополагаща смяна в системата - в метода на финансиране. Досега лечебните заведения получават обществени средства през така наречен клинични пътеки (фиксирано остойностяване на процедури, консумативи и лекарски труд за обещано лечение). Голяма част от клиничните пътеки обаче са недофинансирани. Освен това, устройството на системата е такова, че стремежът на лечебните заведения е към повече асимилиране на клинични пътеки като количество, само че не безусловно към качествено лекуване.

" Дневник " разгласява.

Краткосрочни мерки/спешни ограничения:

1. Осигуряване на оптимални благоприятни условия за имунизация на популацията: 2. Оптимизиране на протоколите за лекуване, основани на научни доказателства. Наличието на протоколи да бъде наложително, използването на протокола е отговорност на всеки доктор.
3. Конституиране на спешен щаб в региона на имунологията, епидемиологията.
4. Ваксинацията да остане непринуден, осведомен акт. Да работим на правилото на убеждението.

Средносрочни и стратегически ограничения:

1. Създаване на електронно здравно досие и електронна здравна система - предпочитано основаване, в това число със съответните законодателни начинания - период до края на 2022 година
2. Коригиране на несъответствието в остойностяването на клиничните пътеки и извеждане на ролята им на финансов механизъм като първа стъпка към прекосяване на нова система на финансиране: 3. Въвеждане на методични управления за лекуване и диагностика с нужните законодателни начинания до дек. 2022 година
4. Преформатиране на контролните функционалности на системата посредством създаване на държавна организация на национално и районно равнище.
5. Контрол на качеството - да бъдат закрити съществуващите медицински одити в Министерство на здравеопазването. Създаване на самостоятелна Агенция за медицински одит и акредитация към Народното събрание.
6. Ефективно превръщане на съществуващата Изпълнителна организация " Медицински контрол ". Целта на преобразуването да бъде: 7. Законодателни промени за повишение успеваемостта на етичните комисии към съсловните организации. 8. Дейностите и структурите в труднодостъпни и отдалечени региони като инфекциозни, родилни и детски звена и отделения, както и обществено значими 28 за съответния район звена да бъдат финансирани на база потенциал и нужда: 9. Детско опазване на здравето: 10. Увеличаване на средствата за предварителна защита и надзор на болесттите в направление социално-значими и инфекциозни болести, започвайки от бюджет 2022 година
11. Преразглеждане и актуализация на здравната карта. Броят на леглата и фрагментите да бъде усъвършенстван по отношение на европейските стандарти. Да се одобряват нужните законови промени в границите на 2022 година
12. Промяна в настоящия модел на ръководство и финансиране: 13. Анализ на най-хубавия модел за здравно осигуряване/НЗОК.
14. Анализ на доплащанията от пациентите и тяхното усъвършенстване, когато лекуването се реализира по линията на НЗОК.
15. Създаване на дейно работеща доболнична помощ: 16. Спешна помощ - явен проект до юни 2022 година по какъв начин до оптималния час всеки нуждаещ се пациент да получи нужната здравна помощ. Анализът да включва: 17. Промяна на наредбата за специализации и хармонизирането й с нормите на Европейски Съюз за облекчаването на специализациите. Ключови условия са: 18. Да се промени методът на финансиране на специализантите и тяхното възнаграждение на симетричен принцип по отношение на присъединяване им и осъществяването на активността. Те стават част от изпълнителите на пътеките (или новия модел на финансиране) по НЗОК.
19. Държавно финансиране с целеви стипендии за стратегически специалности във водещи центрове в света, обвързани с следващ наложителен интервал на работа в България.
20. Интегриране на лекарски асистенти, фелдшери, парамедици в системата на опазването на здравето. Възможност за вписване на съсловни организации.
21. Оптимално преструктуриране на ТЕЛК и НЕЛК в интерес на пациентите.
22. Интегриране на медицински регистри по всички специалности редом със здравното досие.
23. Стоматологичното обслужване - средствата, които са планувани по НЗОК да са за по-широк кръг действия, в това число незабавна стоматологична помощ и детска профилактика (да се разиска със съсловната организация).
24. Промяна на фокуса на здравната система за възстановяване изискванията за диагностика и лекуване в доболничната помощ и понижаване на болничното лекуване. Регионализация на опазването на здравето.
25. Съществени промени в лекарствената политика за възстановяване достъпа на жителите до лекарства, медицински произведения и лечебни храни. Законодателна самодейност при консултация с Български фармацевтичен съюз и относимите асоциации.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР