Най-разпространената заблуда от края на миналия век е увереността на

...
Най-разпространената заблуда от края на миналия век е увереността на
Коментари Харесай

Митове за кубчето на Рубик

Най-разпространената илюзия от края на предишния век е увереността на доста хора във обстоятелството, че унгарецът Ерне Рубик е изобретил паметната играчка от осемдесетте години, наречена кубчето на Рубик, за деца.

Този куб в действителност е бил фиктивен от Рубик, само че той не го е направил, с цел да забавлява милиони хора по целия свят. Рубик е имал потребност от нагледни принадлежности за пояснения на правилата на триизмерното обмисляне.

Той преподавал архитектура и мебелен дизайн. През 1974 година за визуализация на триизмерното обмисляне, той основал куб, който се състоял от двадесет и шест дребни кубчета с разноцветни лепенки.

Шестте цвята на куба можели да се намират в разнообразни позиции. Но нито преподавателят, нито студентите му се опитвали да подредят даже една от стените на куба.

За да се подредят вярно шестте страни на този куб, би трябвало да се опитат четиридесет и три квинтилиона разновидности. Дори изобретателят не могъл да го направи, откакто опитал неведнъж.

Тогава го осенила концепцията да патентова изобретението си като детска играчка и го направил през 1975 година. Играчката нямала необикновен триумф до 1980 година, когато от нея се заинтересувала американска компания.

След като тя купила патента за изобретението, тя заляла с кубчето на Рубик целия свят. В света били продадени над 100 милиона истински кубчета.

Така Ерне Рубик станал първият законен милионер в социалистическите страни. След време Рубик патентовал още две сходни изобретения – змия и кълбо.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР