Най-продаваните типове имоти през втората половина на миналата година са

...
Най-продаваните типове имоти през втората половина на миналата година са
Коментари Харесай

Въпреки нарастването на предлагането, очертава се недостиг на жилища

Най-продаваните видове парцели през втората половина на предходната година са били жилищата с две спални (69%), следвани от къщи (15%) и жилища с три спални (8%). В този интервал търсенето е било фокусирано най-вече върху жилища за инвестиция. С тази цел са били 62% от всички транзакции сред юли и декември. Това демонстрира изследване на Colliers за пазара на жилищни площи във висок и средно-висок сегмент в София през второто полугодие на предходната година. През 2021 година пазарът е бил движен от дейни купувачи както за лично прилагане, по този начин и за инвестиция.

Предлагането в сегмента на средно-висок и висок клас жилища е с 6% растеж по отношение на първата половина на 2021-а и доближава 12 760 жилищни единици. Въпреки повишаването на предлагането като цяло, обрисува се наклонност на дефицит на жилища в сегмента. Дефицитът се показва не във връзка с броя жилища в продажба, а на съществуването на такива, които дават отговор на нарасналите критерии на купувачите.

Заедно с това броят на свободните жилищни единици в приключени комплекси резервират каузи си - в размер на 3% от общия размер. Броят на жилищата в планове в стадий на строителство e бил 3200 в интервала сред юли и декември и продължава да понижава по отношение на първата половина на годината, означават от консултанската организация.

Активното търсене и краткотрайно понижаване на предлагането - подобен е резултатът от здравната рецесия, като той докара до  растеж при продажните цени от 12 на 100. Средните  стойности на продажбите с включен Данък добавена стойност и паркомясто са сред 180 000 - 300 000 евро за жилища и 320 000 - 486 000 евро за къщи.

Данните демонстрират, че наемите остават без смяна. Те се задържат в рамките сред 950 - 1600 евро с Данък добавена стойност на месец за апартамент, а за къща стартират от 2000 евро, съгласно изследването на Colliers за пазара на през втората половина на предходната година.

Прогнози

На пазара на жилища в приблизително висок и висок клас през 2022 година се чака:

-продажбите на парцели в развой на строителство да продължат;

-интересът към по-големи жилища с повече пространства да се запази;

-да стартира строителството по нови планове заради високите равнища на търсене;

-при новото строителство продажните цените се чака да се усилят сред 7% и 9% вследствие на по-високите цени на строителните материали и високата инфлация;

Наемните цени ще останат постоянни, съгласно специалистите на Colliers.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР