Най-популярният великденски десерт в Русия е така наречената пасха /от

...
Най-популярният великденски десерт в Русия е така наречената пасха /от
Коментари Харесай

Най-вкусният и лек десерт за Великден е Пасха

Най-популярният великденски десерт в Русия е по този начин наречената пасха /от съветската дума, която значи „ Великден ”/. Той се подготвя от стотици години, като съществена съставна част в него е изварата.

Най-безопасно е да се прави варена пасха, защото се заобикаля моментът на прибавянето на сурови яйца. Това от време на време може да докара до неприятни проблеми като салмонела.

Според съветски диетолози най-вероятно в древността са измислили този десерт като преход от постите към по-мазните храни. Пасхата се яде навръх Великден, дружно с козунаците и яйцата.

След дългите пости всеки с наслада ще опита този лек и въздушен десерт, който на процедура е гъст крем. За да го извършите, ще ви е нужна извара – 800 грама, по опция по-нискомаслена.

Освен това ви трябват жълтъците на пет яйца и една чаена чаша течна сметана без захар. При липса на такава може да я замените с прясно мляко с по-висока масленост.

Ще са ви нужни също по този начин ванилия, една чаена чаша пудра захар, 200 грама качествено краве масло. По предпочитание можете да употребявате нарязани на дребно сушени плодове, орехи, стафиди.

Завийте изварата в марля или тънка забрадка, сложете я в гевгир и затиснете с нещо тежко. Гевгирът би трябвало да е над тенджера, с цел да се стича непотребната течност от изварата.

Разбъркайте жълтъците със захарта до побеляване и прибавете ванилията и сметаната. Сложете на слаб котлон и варете до втвърдяване, като непрекъснато разбърквате.

След като се сгъсти, отстранете от котлона и прибавете маслото. Разбъркайте до приемането на хомогенна примес. Отцедете изварата, претрийте през гевгир или през ситно решето и прибавете към изстиналата яйчена примес.

Добавете сушените плодове, орехите и стафидите, в случай че желаете да има такива. Пасхата е вкусна и без тях. Завийте десерта във мокър тъничък плат или марля, сложете във форма и затиснете с нещо тежко.

След 12 часа престой в хладилника обърнете върху красива паница и украсете по избор.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР