Най-много тежки пътни инциденти в България настъпват в петък. Това

...
Най-много тежки пътни инциденти в България настъпват в петък. Това
Коментари Харесай

Държавата изчисли кой ден е най-опасен за пътуване

Най-много тежки пътни произшествия в България настъпват в петък. Това демонстрира анализът на пътния травматизъм за последните 10 години. Данните бяха обявени от заместник-председателя на Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “ Анжелина Тотева по време на откриването на едно от най-масовите автомобилни събития в страната – националния събор на BMW Клуб България.

„ Всяка година по над 1000 случая със починали и ранени настъпват в последния работен ден от седмицата. Същевременно най-безопасният ден за пътешестване съгласно статистиката е неделя “, сподели Анжелина Тотева. Тя добави, че има доста аргументи за това, само че сигурно измежду тях са умората и скоростта, тъй като хората постоянно подхващат пътувания в петък, след края на работния ден и бързат да стигнат до мястото, което са избрали за своята отмора.

В неделя нормално придвижването по междуградските пътища и автомагистрали също е интензивно, само че случаите са значително по-малко. „ Надявам се, че на тези от вас, на които им следва да пътуват след днешното събитие, ще изберат да пренощуват някъде в района и ще карат, когато са отпочинали “, обърна се заместник-председателят на ДАБДП към няколко хилядите посетители на събитието.

Анжелина Тотева пожела триумф на участниците и напомни слогана на пътната сигурност за 2020 година – „ На пътя животът е с преимущество “. „ Шофирайте деликатно, тъй като на пътя са нашите близки и нашите деца. Нека се пазим взаимно “, сподели още тя.

За втора поредна година тематиката за пътната сигурност е измежду главните акценти в границите на мероприятието. Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “ се включва със Зона по пътна сигурност, в която с игри и открити уроци се притегля вниманието на дребни и огромни към значимостта от повече приемливост на пътя и съблюдаване на разпоредбите за придвижване. Акцент са тематиките скорост, предварителна защита използването на алкохол при шофиране, заплахите от писане на известия до момента в който се ръководи МПС, значимостта на предпазния колан и детското столче в автомобила, и други

Събитието има и благотворителна идея – всички гости имат опция да подкрепят деца потърпевши при пътнотранспортни катастрофи. Кампанията е взаимна с Българския червен кръст и минава под мотото: „ На пътя животът е с предимство”. 19-тият Национален БМВ Събор се организира през днешния ден в Международния Панаир в Пловдив.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР