Най-много жалби получаваме последните десетина дни по повод отказване на

...
Най-много жалби получаваме последните десетина дни по повод отказване на
Коментари Харесай

КЗП: Няма причина за потребителска истерия и презапасяване

Най-много тъжби получаваме последните десетина дни във връзка отричане на резервации за пътувания и почивки, макар че техният брой не е извънредно повишен. Става въпрос за 40-50 тъжби. Вероятно техният брой ще се усилва през идващите дни, тъй като към този момент поражда и въпросът за пътувания, които се реализират в нашата страна. Докато до момента множеството от сигналите, които потребителите ни изпращаха бяха свързани с планувани пътувания до Китай, Италия и околните страни. Това съобщи в студиото на ФАКТИ ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

" Най-големият въпрос е по кое време потребителите имат право да получат назад парите си, които са платили и дали в случаите, когато туроператорите отхвърлят да върнат тези средства - това е правомерно. Иска ми се да обърнем внимание на това, че изключителната обстановка е краткотрайна и да се опитаме да посъветваме потребителите да запазят своето самообладание, в това число когато влизат във взаимоотношение с търговци. Да се търсят различни разновидности, изключително при плануваните пътувания, положителни практики са да се отсрочат ваканциите за различен интервал от време.

Отлагане, а не анулация, изключително за пътувания, които не са директно идни и които не са в страни с въведена възбрана за пътешестване. Така няма да бъде повреден икономическия интерес на самите консуматори и те да не получат това, което са платили, в случай че въпреки всичко се откажат от пътуването, също така не трябва да пропущаме и обстоятелството, че всичко това основава известно напрежение ", поучава той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР