Най-малко сто и петдесет хиляди души се опасяват, че ще

...
Най-малко сто и петдесет хиляди души се опасяват, че ще
Коментари Харесай

М. Маламин: Трябва сериозно политическо усилие, за да се преодолее натрупаното недоверие в диалога за хората с увреждания

Най-малко 100 и петдесет хиляди души се притесняват, че ще останат без единствения си приход - пенсията за неработоспособност, поради готвените от ръководещите промени в политиката по отношение на хората с увреждания, които плануват обособени комисии да се произнасят по здравната и по експертизата на работоспособността. В медийното пространство се коментират опасенията, че въпросната втора комисия ще стартира да създава " работоспособни хора с увреждания " и по този метод ще лиши 150 - 200 хиляди души от инвалидната им пенсия, която за мнозина е единствен, въпреки и невисок приход. Неправителствени организации към този момент се заканиха, че ще стачкуват против обсъжданата от две години промяна, тъй като, съгласно тях, никой не е приел техните хрумвания. " От една страна имаме хора с увреждания, а въпреки това имаме хора, получили заради общо заболяване ТЕЛК - тези хора, които са получили ТЕЛК заради общо заболяване са работили, внасяли са своите осигуровки и по силата на това, че са се разболели./...:, в България ги приравняват по всички придобивки, по всички ограничения, по всички благоприятни условия на хора с увреждания, обясни в ефира на " Хоризонт "  Миряна Маламин-Сирийски от фондацията " Светът на Мария ", подпомагаща хора с интелектуални усложнения. В предаването " Преди всички " тя разяснява концепциите за промени в системата на ТЕЛК:

" За страдание по този начин показаната идея (за промяна в системата на ТЕЛК - бел. ред.) не е задоволително изчерпателна, с цел да може от нея да се заключи, че тя в действителност няма да докара до това редица хора да останат без приходи и то хора, които заради увреждането си не могат с труд действително да си изкарват прехраната. Нашата фондация подкрепя консолидираното на пазара на труда на хора с интелектуални затруднения  - леки и умерени, и доста добре познаваме напъните, които са нужни за това човек с сходно увреждане да стартира работа и също по този начин доста добре знаем доколко той може генерира издръжката си от тази работа. 

Със сигурност хората с увреждания могат и те би трябвало да имат право да работят и опция да го оправят, само че и не може да се чака, че те могат да се устоят напълно от това.  И в тази идея в действителност това, което ни тормози е, че внезапно се споделя:  " Откъде-накъде индивидът с увреждане да не може да работи, всички би трябвало да минават наложително рехабилитация преди да получат достъп до пенсия ". Всички - би трябвало да се има поради, че дребна част от тях са действително са изцяло нетрудоспособни.  Как ще се преценя тази действително цялостна неработоспособност на някого, в какво се мери тя? При доста от случаите, изключително за хората, които са получили някакво заболяване в преклонна възраст, откакто към този момент са се трудили, тя се показва в понижаване на силите им да правят тъкмо тази специалност, която са изпълнявали дълги години - това по силата на всевъзможни и спогодби на нашата страна е нещо, което на нас ни се дължи като на хора, които сме си плащали осигуровки. В България то се смесва и се слага наедно и на едно равнище със задължението, което е от напълно различен порядък и което страната има  - да обезпечи приход на хората, които са с увреждания и въобще не могат да се издържат  от труд. 

Това са две напълно разнообразни неща и тази идея ги приравнява и ние сме мощно обезпокоени, тъй като тя не е учредена на данни, не е учредена на изследвания,  не демонстрира действителен инструментариум  и  в действителност наистина не сме сигурни, че те няма да докара до това хората да останат за без приход ".

Трябва ориентацията на цялата тази стратегия и опит за промяна да бъде постигане  на правдивост , подчерта Миряна Маламин-Сирийски, като добави, че трябват съществени старания с цел да стане разговорът по тематиката градивен и да се преодолее насъбраното напрежение: 

  " Проблемът е че доста безредно се води диалогът за хората с увреждания и равнището на съмнение е стигнало доста високи граници и би трябвало съществено политическо изпитание, с цел да може да бъде преодоляно това съмнение и да се стигне до едно градивно говорене ".

Цялото изявление може да чуете от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР