Най-малко седем души бяха убити, а други десетки ранени при

...
Най-малко седем души бяха убити, а други десетки ранени при
Коментари Харесай

Кървав атентат срещу полицейски участък в Пакистан

Най-малко седем души бяха убити, а други десетки ранени при нахлуване в полицейски сектор за битка с тероризма в Пакистан в понеделник, вследствие на което постройката се срути, оповестиха публични лица, представени от Агенция Франс Прес.

Многобройни гърмежи са раздрали постройката в град Кабал в северозападната провинция Хайбер Пахтунхва, като това е последното от поредицата набези против полицията в Пакистан .

" В полицейския сектор са избухнали детонации, които са довели до цялостното сриване на постройката ", споделя Халид Сохаил, старши полицейски чиновник в локалния отдел за битка с тероризма.

Билал Фаизи, представител на избавителната работа на провинция Хайбер Пахтунхва, съобщи, че " минимум седем тела на починали са извадени от срутената постройка , а 44 ранени са преместени в околните лечебни заведения ".

" Последваха серия от две-три бомбени детонации ", съобщи за Агенция Франс Прес Ахтар Хаят Гандапур, общоприет контрольор на полицията в Хайбер Пахтунхва.

Според него починалите са осем, а ранените - повече от 40, " като множеството от жертвите са служители на реда ".

Нападението беше осъществено в последния ден, в който Пакистан празнуваше ислямския празник Рамазан байрам , с който се отбелязва краят на свещения месец Рамазан.

Не е потърсена незабавна отговорност, само че от началото на годината две набези против огромни полицейски бази са свързани с пакистанските талибани, известни като Техрик-е-Талибан Пакистан (ТТП).

През януари нападател - самоубиец детонира жилетката си в джамия в полицейски комплекс в северозападния град Пешавар, убивайки повече от 80 чиновници, а постройката се срутва и обсипва с парчета поклонниците.

През идващия месец петима бяха убити, когато отряд самоубийци на ТТП нахлу в полицейски комплекс в южния пристанищен град Карачи, което докара до многочасова престрелка.
 Пакистан към този момент поръчва съветски нефт с отстъпка
Пакистан към този момент поръчва съветски нефт с отстъпка

Първата доставка би трябвало да дойде през май

ТТП от дълго време се насочва към чиновници на правоприлагащите органи , които упреква в осъществяване на извънсъдебни изтезания.

Откакто талибаните поеха контрола над Кабул, Пакистан стана очевидец на внезапно нарастване на нападенията, съсредоточени в граничните региони с Афганистан, а Исламабад твърди, че от афганистанска територия се подхващат офанзиви.

ТТП е учредена през 2007 година, когато пакистанските бойци, сражаващи се дружно с талибаните в Афганистан, се отделят, с цел да насочат офанзивите си против Исламабад като възмездие за поддръжката на американската инвазия след атентатите от 11 септември.

В разцвета на силите си те управляват елементи от северозападен Пакистан, в това число долината Сват, само че значително са разгромени от военните след нахлуване в учебно заведение през 2014 година, при което умират близо 150 души, най-вече възпитаници.

Долината Сват е и мястото, където 15-годишната тогава Малала Юсафзай е простреляна в главата от ТТП през 2012 година, до момента в който води акция за обучение на девойките - акция, която по-късно ѝ носи Нобелова премия за мир .
 Арестуваха 23 души, измежду които и служители на реда, поради атентата в Пакистан
Арестуваха 23 души, измежду които и служители на реда, поради атентата в Пакистан

Жертвите станаха 101 души

През ноември се провали неувереното шестмесечно помирение сред ТТП и Исламабад.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР