Най-малко 20 западни страни работят с токсични вещества от групата

...
Най-малко 20 западни страни работят с токсични вещества от групата
Коментари Харесай

Руското МВнР: Новичок има в поне 20 западни страни в 140 варианта

Най-малко 20 западни страни работят с токсични субстанции от групата " Новичок " и данните сочат, че в тях има към 140 разновидността на такива хиически съединения. Това се твърди в публикувана в събота позиция на съветското Външно министерство, предава  Тя е във връзка изказвания на немския външен министър Хайко Маас, че глобите против Русия по случая с отравянето на съветския опозиционер Алексей Навални стават неизбежни.

В  пише, че  " що се отнася до бойното отровно вещество, което на Запад наричат  " Новичок ", неговата конструкция и масспектрометрия са показани за първи път през 1998 г. в спектърната база данни на Американския институт по стандартите " и се добавя  " Впоследствие въз основата на това съединяване е основано цяло семейство от токсични химикали, за които не се ползва Конвенцията за възбрана на химическите оръжия. С тях са работили Съединените щати, а също по този начин още поне 20 западни страни. Така че  " Новичок "  е чисто западна марка. Той е синтезиран и го има в наличност в тези страни в около 140 различни разновидността. В Русия нямаме от него ", се споделя в изявлението на съветското външно министерство.

Тезата на Русия влиза в спор с версията на целия Запад, който твърди че новичок е съветска разбаротка и че е употребен в отравянето на някогашния шпионин от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Сергей Скрипал във Англия през 2018 година и в това на Навални в този момент. Съществува и версията, че същото вещество е употребявано още през 2015 година при отравянето на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев.

Само преди дни в къс текст резултата от експертизата си по случая " Навални ". " Шпигел " заяви, че анализът на ОЗХО удостоверява откритото от лаборатории в Германия, Франция и Швеция. ОЗХО не загатва групата субстанции " Новичок ", само че отбелязва, че в кръвта и урината на Навални са открити сходни по конструкция субстанции като в отровата, с която бе осъществено покушението против двойния сътрудник Сергей Скрипал през 2018 година Срещу Скрипал също бе употребявано вещество от групата " Новичок ". " Шпигел " отбелязва, че нервнопаралитичната отрова е била доразвита.  Това настояват немските служби за сигурност. Според специалистите употребяваната против Навална отрова, не е по-слаба, само че работи по-бавно. Както и в предходните случаи, ОЗХО ще даде обстоен отчет от проучването си единствено на страните-членки. Преди няколко седмици ОЗХО бе помолена от Германия да направи лични проучвания на пробите на Навални, който бе настанен в берлинска болница в края на август. Германското държавно управление съобщи на 2 септември, че Алексей Навални е бил токсичен с бойно отровно вещество от групата  " Новичок ". По данни на Берлин, този извод е доказан от лаборатории във Франция и Швеция.

Иначе в позицията на Москва в този момент се твърди, че в Русия химическото оръжие е унищожено под строх интернационален надзор, че този развой е бил приключен на 27 септември 2017 година и на 11 октомври същата година Москва е получила документ от генералния шеф на Организацията за възбрана на химическото оръжие. " Всичко, което желаеме, е да получим правно, техническо и организационно подпомагане както в двустранен руско-германски формат, така и по линия на ОЗХО, за да бъде извършено всеобхватно, обективно и независимо следствие на събитията към случилото се с Навални. Ние сме мощно заинтересувани в това да разберем кой стои зад тази режисирана през цялото време антируска провокация. Вместо отговор получаваме нападателна изразителност и отявлено манипулиране на обстоятелствата ", заявява руското външно министерство. Министерството твърди, че четирите молби на съветската генерална прокуратура за правна помощ, които към сегашния миг са оставени без отговор, не засягат единствено персоналните данни на Навални, както твърди немският външен министър Маас.

Очаква се случая " Навални " да е тематика на идващото съвещание на високо ниво в Европейски Съюз.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР