Най-малко 20 държави членки на Европейския съюз ще подпишат нов

...
Най-малко 20 държави членки на Европейския съюз ще подпишат нов
Коментари Харесай

ЕС ще демонстрира единство с нов отбранителен пакт

Най-малко 20 страни членки на Европейския съюз ще подпишат нов защитителен пакт на 13 ноември в опит да показват единение след решението на Англия да напусне блока. Споразумението е по самодейност на Франция и Германия и е за финансиране и развиване на взаимно военно съоръжение, съобщи " Ройтерс ".

След години на бюджетни ограничавания в Европа и откакто дълго време разчитаха на Съединени американски щати като сътрудник в НАТО, Франция и Германия се надяват съглашението да обвърже нациите с по-тясно съдействие в защитата.

Механизмът за непрекъснати структурирано съдействие, именуван PESCO, ще бъде най-големият скок в европейската политика за защита. Според дипломати от Европейски Съюз обаче към момента има различия сред Париж и Берлин за това какво ще бъдат задължени да вършат страните, включени в пакта.

Франция упорства за едно ядро от държавни управления, които да дават пари и военна техника в PESCO, и декларира воля за интервенция в чужбина. Германия желае да разшири пакта, което обаче съгласно някои специалисти ще го направи по-малко ефикасен.

Досега Франция, Германия, Италия, Испания и още 16 страни са декларирали, че ще се причислят към пакта, който може публично да влезе в действие, когато водачите на Европейски Съюз се срещнат през декември. Други страни членки, в това число Дания, Португалия, Малта и Ирландия, към момента не са се заели обществено.

Според френски дипломати пактът ще включва няколко области, в които европейските държавни управления ще се съгласят да работят дружно и ще обещаят фондове, в това число военни интервенции на Европейски Съюз, вложения и придобиване на отбранителни качества дружно като група.

Ключова цел е да се понижи броят на оръжейните системи и да се предотврати дублирането, с цел да се спестят пари и да се подобрят взаимните интервенции.

Военен Шенген

Действията в границите на пакта ще се координират с НАТО, с цел да се подсигурява бистрота и да се избегнат остатъци, уточни немския източник.

Една от областите, в които чиновниците на НАТО и Европейски Съюз виждат допирни точки, е нуждата от военна зона за свободно придвижване на войски и екипировка.

Според проектите НАТО ще се концентрира върху груповата защита, до момента в който PESCO ще подсигурява по-бърз и ефикасен европейски отговор на събития като рецесията с ебола през 2014 година В Африка.
" Това няма да се случва в конкуренция с НАТО ", добави немският представител.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР