Най-малко 13 души загинаха след проливните дъждове в Италия, а

...
Най-малко 13 души загинаха след проливните дъждове в Италия, а
Коментари Харесай

Италия под вода: Може би най-тежката нощ в Емилия-Романя

Най-малко 13 души починаха след проливните дъждове в Италия, а локални политици настояват, че нанесените вреди са за милиарди. За 36 часа са паднали толкоз превалявания, колкото нормално за шест месеца, съобщи Стефано Боначини, регионален шеф на Емилия-Романя, представен от АРД. Според него степента на провалите е сравнима с тази от земетресение. Политикът настоя за спешна помощ от страна на държавното управление.

В региона Емилия-Романя 21 реки са излези от коритата си (на фотографията е град Римини)Снимка: Alessandro Mazza/Fotogramma/IPA/abaca/picture alliance

Германската обществено-правна медия обобщава мащабите на бедствието, поразило Италия. 36 града и села са били наводнени, 21 реки са излезли от коритата си, на 48 места има задействали се свлачища. Около 27 000 души в района към момента нямат ток, разгласи енергийната компания " Енел ". Над 250 пътища в района са били затворени заради риск от появяването на свлачища. Вестник " Ла Стампа " показва, че към 170 електрогенератора и 4 електроцентрали обезпечават спешно зареждане.

Спасители оказват помощ на жителите да се евакуиратСнимка: ANDREAS SOLARO/AFP

Над 13 000 души е трябвало да бъдат евакуирани заради риска домовете им да бъдат заляти от прииждащи кални маси, заяви заместник-областната шефка на засегнатия район Ирене Приоло. Равена е измежду най-пострадалите градове, паралелно с Чезена, Форли, Фаенца и районната столица Болоня. " Това може би беше най-лошата нощ в най-новата история на Емилия-Романя ", сподели кметът на града Микеле де Паскале, откакто подреди първите евакуации в нощта на вторник против сряда. " Моята провинция Равена е неузнаваема в огромни елементи поради водите ", съобщи още той, представен от АРД.

Наводнена улица в град Луго, Северна ИталияСнимка: ANDREAS SOLARO AFP via Getty Images

Животът е западнал

Огромните полета в региона сред Форли и Римини също са понесли съществени вреди от бурята. Италианската фермерска асоциация Колдирети твърди, че нанесените вреди на земеделието са неизчислими. Застрашено е оцеляването на фермите и служащите, които зависят от тях.

Доброволци оказват помощ за разчистванетоСнимка: Jennifer Lorenzini/REUTERS

На някои места към този момент е почнала активността по разчистването. Хиляди доброволци оказват помощ в засегнатите региони, политици показаха своята взаимност с потърпевшите. Италианската футболна федерация и Федерацията по тенис оповестиха минута безмълвие на всички спортни срещи, които ще се проведат в петък и през уикенда. В момента в столицата Рим тече тенис шампионатът " Мастърс 1000 ".

Водите на придошлата река Уна предизвикаха вреди и в Хърватия (на фотографията: наводенна улица в град Костайница)Снимка: Igor Soban/PIXSELL/picture alliance

Същевременно бе отсрочено състезанието от " Формула 1 ", което трябваше да се организира тази неделя на пистата в Имола. Нивото на близката река Сантерно се е покачило рисково. Стартът е анулиран, защото не може да бъде обезпечена сигурността на екипажите и посетителите на спортното събитие.

Вижте и тази снимкова изложба за наводненията в Германия през 2021:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР