Най-известните куфари и чанти в света останаха без един от

...
Най-известните куфари и чанти в света останаха без един от
Коментари Харесай

Луи Вюитон – опаковчикът на императрицата

Най-известните куфари и чанти в света останаха без един от свойте модерни вдъхновители и водачи – преди дни умря Патрик Луи Вюитон, правнук на индивида, който през XIX век трансформира визиите на цивилизацията за деловитост, грациозност и разкош. Това е втори удар за модерно империята през последните години, откакто през 2014-а умря Ив Карсел, тогава към този момент някогашният изпълнителен шеф на марката, който заради болест се беше отдръпнал като вицепрезидент на фондацията „ Луи Вюитон “. Той ръководи от 1990 до 2012-а, през които  умножава славата, разширявайки продуктовите линии с облекла, бижута, часовници и други капризи на разкоша.   

Днес никой не може да си показа вселената на модата без творенията с паметния  знак „ LV “. От къде потегля легендата?



Луи Вюитон се ражда през 1821 година в селце със 148 поданици, което се намира на 40 километра от Бург ен Брес – едно от прелестните градчета към Лион. Той е единствено  на 5, когато стартира да оказва помощ на татко си, който е дърводелец.  Едва дочакал да навърши 14, се насочва към Париж – пеш. За да промени руслото, закодирано от фермери и шапкари. Има и друга причина да напусне фамилния дом – майка му умира, когато Луи е на 10, и татко му се дами още веднъж. Мащехата бързо се трансформира във зложелател на момчето. Един от бъдещите най-богати европейци в продължение на 2 години се предвижва към столицата. Работи каквото откри, нощува, където успее. След 12 месеца и 470 километра идва в Париж към този момент на 16. Индустриалната гражданска война е почнала, а Луи става чирак на опаковчик – уважавана специалност през XIX век.  Не след дълго се популяризира като един от най-хубавите майстори с кутиите и сандъците, по този начин нужни за всеки, който реши да пътува – това е новата мода във Втората френска империя. Евгения, брачната половинка на Наполеон III, наема Луи, който би трябвало да се погрижи за безкрайните й тоалети, шапки и бижута. Дамата не пести похвали и аристократите скоро стартират да търсят услугите на провинциалиста с съвършен усет. През 1854 година Луи открива лично ателие за направа на куфари и опаковки. През 1858 години измайсторява първия си новаторски куфар – само че не от кожа, а от платно, с цел да не пропуща течности и миризми. Визията му е малко странна – правоъгълна, само че извънредно комфортна за преместване на багаж и изключително за пътешествия, защото железниците постановат нов начин на живот. Поръчките стартират да валят – от монархическия двор до резиденциите на посланиците. Френско-пруската война прекъсва бизнес възхода на Вюитон. Гражданските сражения са оставили руини – сред тях е ателието на Луи. За няколко месеца той съумява да построи магазин, в който продава новия си модел куфари „ Trianon “. Следват 20 години на креативен и стопански разцвет – и на първите борби с плагиатството. Вюитон умира през 1892-а на 70. Неговият наследник Жорж е този, който измисля монограма „ LV “ и го трансформира в интернационална марка без конкуренция. Той е създател и на емблематичната брава – и е толкоз сигурен в нея, че кани Хари Худини 
да се опитва с отключването. Според градските митове, магът отхвърля обществената проява.



На Вюитон младши е концепцията за принта, който подсигурява автентичност и е застраховка срещу имитациите.  

Първите чанти са за мръсно долни дрехи

Жорж стартира да открива бутици и по света – в Лондон, а след това в Ню Йорк, Аржентина, Индия, Египет. Първите чанти на компанията са за преместване на мръсно долни дрехи. През 1914-а на световноизвестния бул.  Champs-Élysées Вюитон реже лентата на най-големия магазин във френската столица. Именно там за първи път са показани чантите „ Alma “ – отдадена на Коко Шанел и „ Speedy “ – въодушевена от Одри Хепбърн. Те стават класики и през днешния ден не престават да провокират тръпки у шопинг фанатиците. През 1936 година отпред на къщата застава внукът Гастон Луи Вюитон. През Втората международна война марката се снабдява с черен пи ар – става известно, че измежду най-големите му фенове са нацистки генерали. Но през 60-те към този момент всичко е забравено. Гастон Луи през 1959-а измисля нова тъкан на основата на лена и полихролвинила, която е дребна гражданска война в жанра. Тогава е и рожденият ден на цилиндричния  „ Papillon “. По това време единствено два от магазините на марката за година печелят 10 милиона евро по днешния курс. Когато през 80-те „ Луи Вюитон “ се сплотява с „ Moet Hennessy “, бутиците в Европа, двете Америки и Азия са 130. Цената на чантите в тях варират от 700 до 7000 $. През последното десетилетие „ Луи Вюитон “ оглавява всички ранглисти, свързани с шика и блясъка. Сред най-скъпарските произведения са ръчно направен куфар в Париж за капитана на националния тим по крикет на Австралия – за 170 000 $, чантичка от чисто злато и благородни метали за 133 430 $ – има още 4 сходни в света,  дамски часовник Tambour bijou secret от бяло злато и 495 диаманта – за 121 000 $. 

Никога разпродажби

Не забравяйте – „ Луи Вюитон “ не прави разпродажби и понижения. Ерес е да се допусне, че стоките с монограма биха могли да бъдат продавани онлайн. Но това е може би най-копираната марка в света. Кари Брадшоу от „ Сексът и градът “ се хвали с  менте на емблематичните чанти. Спорно е дали репликите на Сара Джесика Паркър могат да минат за продуктово позициониране, само че е несъмнено, че Анджелина Джоли, Мадона и Дейвид Бауи доста пъти са театралничили за акциите на компанията. Самият Михаил Горбачов е измежду рекламните лица, поканени от LVMH – групата на Бернар Арно, която ръководи „ Луи Вюитон “ и още 70 от най-прочутите марки.



Според „ Форбс “ „ Луи Вюитон “ е на 14-то място измежду най-влиятелните. Марк Джейкъбс, който беше живописен шеф в продължение на 16 години, сложи началото на изключителни сбирки на облекло за двата пола. През 2013-а Никола Гескиер наследи поста. Днес продават творенията с марката в близо 400 магазина в 54 страни. Технологията на триумфа няма доста промени през последния век и половина. Дори в ерата на високите технологии повече от половината направа е ръчна. Династията Вюитон се опитва още с колела и мебели. От Китай пък идва екстравагантна поръчка за 190-сантиметров куфар, в който да бъдат събрани всички механически джаджи на притежателя – от плазмата до компютъра - плюс цялото му съоръжение за професионално подготвяне на кафе. „ Чудото се реализира, когато всеки от нас се усеща като вкъщи си, с помощта на нашите куфари и чанти “, е философията на Луи Вюитон. 

Стъклена фикция в Булонския лес

Фондацията „ Луи Вюитон “ издигна една от най-впечатляващите модерни здания в Париж - свръхмодерния едноименен музей от стъкло, който наподобява на айсберг. Проектът е на гения в архитектурата Франк Гери – това излиза наяве и от образната непосредственост с  „ Гугенхайм “ в Билбао. В построяването на 12-те стъклени платна към централната изложба на повърхност от 3850 квадратни метра са взели участие 100 инженера и 3000 служащи в продължение на 13 години при бюджет над 100 милиона евро. „ Това е възвишен кораб-символ на културната еднаквост на Франция “, стимулира се Гери. Както се знае, Бернар Арно след половин век ще подари изумителното арт оборудване на кметството в Париж. Най-големите фирмени бутици също са забележителни като вътрешен дизайн – в Москва, Токио и Сингапур луксът и футуризмът са в цялостна естетика.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР