Най-интересната част от китайско-африканските връзки е, че те формират нов

...
Най-интересната част от китайско-африканските връзки е, че те формират нов
Коментари Харесай

Китай в Африка, или „глобализацията отдолу”

Най-интересната част от китайско-африканските връзки е, че те образуват нов тип глобализация, която един откривател разказва като форма на „ глобализация изпод ”

Африка се трансформира в платформа за анализиране на въздействието на Китай в развиващия се свят. Но по какъв начин Африка въздейства върху Китай?

Когато китайският президент Си Дзипин разгласи, че неговата страна ще влага 60 милиарда $ в Африка, някои анализатори одобриха това като желание за колонизиране на континента. На пръв взор може да наподобява по този начин, само че Китай и Африка към този момент имат история, а въздействието е взаимно…

Не е вест, че китайски компании, бизнесмени, централната и локалната власт влагат интензивно в африканските страни. В Кения, да вземем за пример, китайците са финансирали и построиха най-големия инфраструктурен план в страната в последните 50 години – железопътната линия от Найроби до пристанищния град Момбаса. Още преди старта си, хранителната верига „ Накумат ” беше непокътната за китайските снабдители на храна, с цел да служи на китайската общественост в Найроби.

Навсякъде по континента китайска електроника, облекла и други артикули наводниха локалните пазари . Произведените от китайски компании „ холандски восъчни фигури ” в този момент се продават по-добре от оригиналите, унищожавайки локалните промишлености в места като Лубубаши, Конго.

Все по-често ще срещнете китайски фабрики в Етиопия, Руанда, Нигерия и евентуално скоро в Централна Африка, където първата автомобилна фабрика в района – в Камерун – ще бъде също китайска.

Но това не е единствено бизнес , отбелязва репортаж на Quartz News. Хиляди африкански студенти получават стипендии от китайското държавно управление всяка година, с цел да учат в Китай. Хиляди африкански служители и политици също се настаняват и образоват в Китай от Комунистическата партия и министерствата. Китайското държавно управление е вложило допълнително от 40 езикови учебни заведения, или Конфуций институти, на континента, с цел да преподава мандарин и китайската просвета.

Китайските дипломати също се ангажират в районните спорове – от гражданската война в Южен Судан до граничния спор сред Еритрея и Джибути, където в този момент е първата отвъдморска военна база на Китай.

Но колкото повече се приказва за Китай в Африка, толкоз повече въпроси пораждат. Например, за какво интернационалните медии толкоз се интересуват от историята на Китай и Африка, когато китайските вложения също са огромни в Южна Америка, Карибите, Близкия изток и всъщност в който и да е район на света?

Най-интересната част от китайско-африканските връзки е, че те образуват нов тип глобализация , на която мнозина не обръщат внимание, само че един откривател я разказва като форма на „ глобализация изпод ”. В Гуанджоу, Южен Китай, ще откриете бизнесмени от Нигерия, Гана, Кения и Сомалия, които ръководят фабрики, логистични услуги и други компании, в действителност свързани с световен бизнес.
още по тематиката
В африканските страни се срещат от ден на ден китайци, които в никакъв случай не са желали да останат там толкоз дълго, колкото са останали в действителност. Но в този момент те споделят, че не могат да се приберат у дома, тъй като Африка ги е трансформирала.

Да, Африка се трансформира в платформа, която доста хора употребяват, с цел да проучват и схванат разширяващото се въздействие на Китай в развиващия се свят. Но по какъв начин Африка въздейства върху Китай или останалата част от света?

За някои от най-големите китайски компании Африка се оказа първото отвъдморско премеждие и те научиха уроци, които към момента оформят метода, по който оперират на други места по света. Освен това китайски компании имат огромни африкански акционери. Naspers от Южна Африка, да вземем за пример, има 33% от една от най-големите китайски интернет компании – Tencent.

Броят на африканските студенти и бизнесмени, които учат или вършат бизнес в китайски градове, принуди Китай, от дълго време източник на мигранти по света, да признае, че е също по този начин и дестинация. Тези нови общности изискват почитание. Миналата година музейна галерия, включваща офанзивни фотоси, сравняващи африканците с животни, бе свалена след митинги на африканската диаспора в Китай.

Имиджът на Китай в Африка има значение за Пекин . Китай неотдавна вкара цялостна възбрана за продажба на слонова кост – самодейност на природозащитници, която се пробва да предотврати унищоженото на слоновете в Африка. В Южен Судан държавните китайски компании биват насърчавани да положат повече публични старания, с цел да разсеят визията, че Китай е в тази страна само поради нефтените й запаси. Според изследвания, общностите наоколо до китайски мини в Африка имат по-добра инфраструктура.

Но кенийският академик по технологии и развиване Калестус Джума прикани неотдавна да мислим повече за способността на Африка да оформя трендовете, а освен за Китай. Според него визията, че Китай е в Африка, с цел да отговори на всички проблеми на континента, е неправилна. „ Няма китайски избавител ” , споделя ученият.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР