Най-голямото държавно търговско дружество в Пловдив – „Водоснабдяване и канализация”

...
Най-голямото държавно търговско дружество в Пловдив – „Водоснабдяване и канализация”
Коментари Харесай

ВиК – Пловдив с нова инхаус процедура, този път за техника за 1 млн. лева

Най-голямото държавно комерсиално сдружение в Пловдив – „ Водоснабдяване и канализация” ЕООД, продължава да пуска публични поръчки с непосредствено договаряне към една компания, а сумите по тях стават все по-големи.

TrafficNews писа по какъв начин водното сдружение в Пловдив си купува техника на остаряло за 120 000 лв. от едноличен търговец с непосредствено договаряне. Нещо повече – от ВиК към този момент бяха отстранили компанията поради противоречие в документите, а откакто поръчката е била прекъсната, те са пуснали непосредствено договаряне със същата тази компания.

Оказа се, че това не е казус – в противен случай. ВиК са пуснали още една сходна инхаус процедура този път за внушителните 950 000 лв. без Данък добавена стойност. Тя е за покупка на нова профилирана техника при изискванията на финансов лизинг.

Първата поръчка е била пусната на 1 февруари, като е била на конкурсен принцип и разграничена на две позиции. Едната е за била за доставка на два броя триосни самосвала и един бордови камион с хидравличен кран, а другата за един багер-товарач и един телескопичен товарач.

По двете позиции е имало единствено един участник, който е подал документи - компанията „ ОТП Лизинг” ЕООД. Те са предложили по двете позиции да имат подизпълнители в лицето на „ Ай Тръкс” ЕАД и „ Евромаркет кънстръкшън” ЕАД. Комисията от ВиК обаче открива пропуски в документите и отстраняват лизинговата компания, а поръчката прекъсната в края на март.

На 12 април ВиК – Пловдив пуска нова поръчка със същия предмет и предстояща техника. Този път вместо обществено съревнование, се кани единствено една компания за присъединяване - „ ОТП Лизинг” ЕООД.

В претекстовете е записано, че възложителят е прекратил предходната поръчка, защото офертата на единствения подал такава и за двете обособени позиции, е несъответствуваща. Въпреки това се пуска договаряне без предварителна покана за присъединяване по отношение на „ ОТП Лизинг” без в началото оповестените условия на горецитираната прекъсната социална поръчка да са значително изменени.

Това е следващата процедура, по която водното сдружение бърза или се пробва да заобиколи конкурсния принцип. Буквално всяка трета поръчка, откогато стъпи новия шеф Огнян Кулишев или се приключва, или влиза в Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд.

Самият той бе назначен от служебното държавно управление на Стефан Янев, което подлагаше на критика всички тези похвати и поръчки на постоянния кабинет. Видно обаче самите те имат същия обичай на работа.

Несгодните на новото управление на ВиК – Пловдив с публичните поръчки и проблемите, които провокират те в Пловдив, вижте в линковете:
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР