Най-голямо е увеличението при най-широко употребяваните медикаменти – тези без

...
Най-голямо е увеличението при най-широко употребяваните медикаменти – тези без
Коментари Харесай

„Няма как да е от само себе си“: Защо лекарствата масово поскъпват?

Най-голямо е нарастването при най-широко използваните лекарства – тези без рецепта

Месеци наред фармацевти и пациенти сигнализират за скок в цените на медикаментите. Според Аркади Шарков от Експертен клуб за стопанска система и политика (ЕКИП) повишаването на медикаментите без рецепта е с към 30%, а на тези, заплащани изцяло или отчасти от НЗОК – сред 1 и 10%. Здравният специалист изясни пред Economic.bg, че аргументите са доста – измежду тях са галопиращата инфлация, войната в Украйна и Коронавирус пандемията. Към момента дейностите на ръководещите във връзка с преодоляването на цените на медикаментите обаче се оказват незадоволителни, написа

Каква е обстановката?

По думите на Аркади Шарков медикаментите няма по какъв начин да нарастнат от единствено себе си, защото подлежат на тежка ценова регулация. От една страна са медикаментите, които се заплащат от НЗОК. За тях има тъй наречените външно реферирани цени или по-ясно казано – „ цените се съпоставят с цените на същите артикули в 10 избрани страни и най-ниската става цена за България “, уточни специалистът. От друга страна са медикаментите с и без рецепта, за които има пределни цени и така нататък „ таван “.

Това значи, че повишаването се дължи на различен феномен, а точно отстъпката, която търговецът на едро може да направи към търговеца на дребно (аптеката) и отстъпката, която тя може да предложи на потребителя или да задържи някаква част за себе си.

"Тази отстъпка е нормативно открита и в години на стопански напредък нормално огромна част стига до потребителя. Казусът е, че с началото на инфлационната серпантина, а след това и войната – разноските на всички по веригата на доставки се покачиха и немалка част бяха обезщетени посредством намаляването на отстъпката по веригата и в краен резултат за потребителя. Ето за какво се усеща, че медикаментите в България нарастват “, безапелационен е здравният икономист.

Здравният специалист акцентира, че в процентно изражение най-голямо повишаване се следи при най-масово използваните медикаменти – тези без рецепта. При тях цената единствено се декларира и може неколкократно да се трансформира през годината съгласно търсенето и инфлацията.

„ Там покачването е сред 20% и 30%, само че в парично изражение става въпрос за покачване сред 1 и 3 лева При медикаментите с рецепта процентното покачване в цената е допустимо единствено с % на инфлацията за последната година. Скъпите лечения и медикаментите, заплащани изцяло или отчасти от НЗОК, са с минимален растеж, защото и ценовата регулация там е най-строга – сред 1% и 10% “, добави Аркади Шарков.

Причините за повишаването

Димитър Маринов от Българския фармацевтичен съюз също обърна внимание, че в комерсиалните взаимоотношения на пазара на медикаменти има спомагателни условия. Затова, когато икономическата конюнктура се утежни, избраните спомагателни отстъпки и бонуси – които в обикновено време са били отпускани по веригата на лекарствоснабдяването, в изискванията на дефицити, нараснало търсене и други стопански аргументи към този момент не са налице.

„ Това може да бъде повода без да се трансформират в действителност пределните цени на медикаментите, да се покачват действителните цени, които са били под пределните, просто тъй като никой към този момент не може да си разрешава да дава отстъпки “, съобщи Маринов.

Войната в Украйна, става известно, е измежду основните мотори на повишаването на медикаментите. Шарков изясни, че нашествието е повишила цените на всички артикули по индустриалната верига и е спомогнала за това инфлацията да се задълбочи.

"Повишаването на цените на електрическата енергия, превоза и суровините въздействат на цените с позитивен знак. Също по този начин някои български производители на медикаменти имат заводи и хранилища на територията на Украйна, които са наранени, което естествено води до загуби както за компаниите, по този начин и за българската страна. “

Шарков изясни, че първият по величина експорт на България към Русия е на фармацевтични артикули – към 2020 година той е бил на стойност от към 132 млн. $. Вторият по величина експорт от България към Украйна е на същите артикули – към 2020 година той е бил на стойност от към 33 млн. $.

„ Към момента няма ясни данни за износа, защото войната стартира едвам преди 3 месеца, само че информацията от производителите е, че търпят загуби – от една страна поради спирането на линиите на доставки във военните зони, а от друга поради смяната на договорите и условието за възнаграждение в рубли към Руската федерация “, сподели още Шарков.

По думите му единствено преди дни Народното събрание на Украйна е приел промени в своето законодателство и е основал правна опция за преустановяване на търговски взаимоотношения с фармацевтични компании, търгуващи или произвеждащи в Русия и Беларус. Това, става известно, може да засегне и български фармацевтични производители.

Аркади Шарков съобщи, че вносът ни от Украйна е главно на първични материали за химичните производства, само че също и на алкохол, заради това че едни от главните съставки за произвеждане са пшеница и други зърнени култури.

„ Що се касае за различните снабдители, всеки един производител на медикаменти има обвързване за диверсифицирана линия на доставки – или най-малко няколко други възможности точно поради сходни непредвидени събития от отрицателно естество “, означи Аркади Шарков. Той даде образец със случилото се в Съединени американски щати с бебешкото мляко. Най-голямата фабрика там затвори, а след това се оказа, че заради свръхрегулация на производството нямат задоволително други възможности и сега са изправени пред продоволствена рецесия, застрашаваща най-малките членове на обществото.

Освен това здравният специалист е безапелационен, че рекордните цени на газа и галопиращата инфлация въздействат на повишаването на медикаментите, както на всички останали производства, които са подвластни от тези базови енергоизточници.

Отвъд изброените дотук има и още един мотор на повишаването на медикаментите, проработил на още по-високи обороти около коронапандемията. Той тласка освен цените на медикаментите, само че способства и за метаморфоза...на полето на фармацевтичните производители

Става дума за процеса по деглобализация или регионализация, който пандемията от Коронавирус задълбочи още повече.

"В немалка степен това беше и повода Европейска комисия и Екологичен потенциал да одобряват фармацевтична и индустриална тактики, с които да заложат 50% от производствата на дейни субстанции да бъдат върнати на територията на Стария континент до 2025 година “, изяснява Аркади Шарков.

Според него това дава сигнали както към пазарите, по този начин и към производителите, които стартират да предвиждат и преизчисляват възможните покачвания в резултат на преместването от Китай и Индия към Европа. „ Логично е – ще се повишат разноските за произвеждане и труд, само че също и ще се наложи да бъдат изграждани нови мощности, защото актуалните не са задоволителни, с цел да задоволят търсенето на територията на Европейски Съюз “, заключи той.

Поглеждайки към България и родните фармацевтични компании, бизнесът на водещия състезател в бранша – „ Софарма “ АД, е един от най-интересните, защото сдружението е измежду най-пряко засегнатите от войната в Украйна, наред с предшестващата Коронавирус рецесия.

"Не е загадка, че пазарите в Русия, Украйна и Беларус са съществени за „ Софарма “ АД “, показват от компанията.

Признавайки, че пазарите се свиват, производителят твърди, че следи относителна стабилизация на бизнеса по повод и на продължителната неустановеност към Коронавирус рецесията, и на обстановката в Украйна. „ Поради развитите ни връзки на тези пазари, личните ни интервенции и наличия на място, ние бяхме привилегировани да можем да използваме първичното по-тежко време на основна неустановеност, с цел да пренастроим веригите си на доставки, тъй че да можем да продължим интервенциите си и изключително – да подкрепим чиновниците си в офиса и завода ни в Украйна “, разясняват от „ Софарма “.

По отношение на навлизането на нови пазари, от компанията акцентират комплицирания и нескончаем развой, с който това е съпроводено особено във фармацията – поради строгите регулации за стартиране на лекарствени артикули. Предпазливи са да вършат и прибързани прогнози за това какви ще са възможните последици в трети, незасегнати от спора страни.

В една или друга степен изискванията за правене на бизнес в цяла Европа се утежняват. Но това е цената, която би трябвало да поемем. Като цяло нямаме упования, че локалният пазар ще пострада значително. “

Кой поема повишаването на медикаментите?

Въпреки забележимия скок в цените пациентът не поема цялото повишаване на лекарствените артикули. По думите на Шарков даже все още огромната част от нарастването е за сметка на фирмите производители – от една страна поради регулаторните механизми, а от друга, поради това че не могат да си разрешат да оставят пациентите без животоспасяващи и животоподдържащи лечения.

Казусът тук е, че страната по никакъв метод не се заема с облекчение на производителите и покачващите им се разноски, дори в противен случай. В момента има ценово менгеме – базовата стойност се повишава, а таванът остава на същото равнище, в резултат на което маржовете на фирмите се свиват. Рано или късно това може да докара до отлив на избрани артикули от пазара, заради постигане на цена под себестойност “, изясни специалистът.

Според него в световен проект, след началото на войната, фирмите са се обединили към концепцията, че няма да стопират износа към Русия, защото това би било нечовешко към тамошното население, което няма отношение в спора. „ Здравето е полезност, не стока и не би трябвало да зависи от това кой кого харесва или не. Но в този момент, след приемане на измененията в законодателството в Украйна, ще следим какво ще се случи “, сподели още той.

Немалко пъти ръководещите са обещавали безвъзмездни медикаменти за пенсионери, деца и други обществени групи. Към момента обаче дейностите на страната по преодоляване на цените на медикаментите се оказват незадоволителни.

„ В началото на мандата на сегашния шеф на НЗОК той даде обещание да понижи доплащането от страна на пациентите, като увеличи %, който ведомството реимбурсира за най-широкомащабните лечения – тези, които касаят лекуването на сърдечно и мозъчно-съдови заболявания “, сподели Шарков. По думите му пациентите на сходен вид лечения в България са над 1.5 млн., само че за жалост, са маргинализирани от страната. Към момента те доплащат сред 70 и 80% от цената на медикаментите си.

"Доплащането би трябвало да се редуцира до най-малко, само че би трябвало да остане – защото е форма на двойна верификация и надзор, а също има и дисциплиниращ резултат. Платил си – ще го пиеш. Психологически видяно безплатните неща не се ценят. “

Шарков посочи, че в антикризисния пакет на ръководещата коалиция няма ограничения в тази посока.

Намаляване на Данък добавена стойност

„ Една от ограниченията можеше да бъде понижаване на Данък добавена стойност на медикаментите, заплащани от НЗОК. Друга можеше да бъде повишение на % на реимбурсация, с цел да доплащат българските жители по-малко в години на повишаващи се цени и риск от криза. И в двата случая отговорността пада върху Министерство на финансите “, съобщи здравният специалист.

Той сподели, че първата мярка е била препоръчана от една от парламентарно показаните партии, само че защото тя се „ слави “ с радикални възгледи – е била отхвърлена. Според Аркади Шарков в бъдеще останалите партии би трябвало да си вземат поука и първи да подхващат стъпки в тази посока, с цел да не се маргинализират сходни положителни промени от недолюбвани политически субекти.

Димитър Маринов от Българския фармацевтичен съюз пък изясни, че пределната цена за търговеца на едро (склада) се образува като към записаната се прибавят 7% надценка за медикаменти до 10 лева, 6% за медикаменти сред 10 и 30 лева и 4% за медикаменти над 30 лева (но не повече от 10 лева.).

Пределната цена за аптеката се образува като към записаната (не става дума за цената на склада, а за записаната от ПРУ) се прибавят 20% за медикаменти до 10 лева, 18% за медикаменти сред 10 и 30 лева и 16% за тези над 30 лева (но не повече от 25 лева.).

По думите на Маринов на всеки стадий от ценообразуването има и Данък добавена стойност 20%. При медикаментите без рецепта се записва единствено крайната пределна цена за пациентите в аптеката.

"Както виждате пределните цени на лекарствените артикули с и без рецепта са контролирани, ясни и избрани и смяната на Данък добавена стойност автоматизирано би рефлектирала върху тях. Ако се понижи Данък добавена стойност на лекарствените артикули, затова би се понижила и пределната им цена със съответния % “, уточни Маринов.

Той е безапелационен, че при вероятно понижаване на Данък добавена стойност, не е допустимо складовете и аптеките да запазят предходните цени, тъй като пределните цени също се понижават. В този смисъл медикаментите ще поевтинеят със съответното понижаване на Данък добавена стойност.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР