Най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС внесе в деловодството на парламента проекторешение

...
Най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС внесе в деловодството на парламента проекторешение
Коментари Харесай

Важните новини във ФАКТИ на 25.10.2022 г.


Най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС внесе в деловодството на Народното събрание проекторешение за изпращане на военна помощ за Украйна.

Служебният кабинет няма да внася нов план за Бюджет 2023. Защо - тематиката разяснява служебният финансов министър Росица Велкова в “Интервюто на Новините на NOVA ”. Велкова уточни, че служебният кабинет се е отказал от това да внесе бюджета, “защото служебното държавно управление е експертно, то не определено от хората и няма парламентарна поддръжка ”.
Тя изясни, че когато служебният кабинет е изготвял плана на закон за 2023 година при опазване на настоящите политики, въведени от предходното държавно управление, е пресметнал, че дефицитът е 6,6%. “Това е прекомерно висок недостиг и нарушава фискалните правила. Би следвало да се търси консолидация и понижаване на този недостиг. Но не е редно служебното държавно управление да предлага промени в политики, гласувани от Народно събрание ”, добави Велкова. “Не е редно да поддържаме такива дефицити и да предоставяме обществена поддръжка на безусловно всички хора и на всеки един бизнес ”, сподели още финансовият министър и изясни, че това би довело до доста нови задължения. И предизвести: “Не чакаме в бъдеще по-добра рентабилност, а в противен случай - тя ще се утежнява ”.
Промяна в минималната работна заплата и пенсиите обаче може да бъде направена и без нов бюджет, удостовери Велкова. “Има доста типове поддръжка, от която могат да се възползват пенсионерите ”, разясни тя и даде за образец помощите за отопление.
Мярката от 25ст. на литър гориво Велкова назова “проблемна ”, тъй като съгласно Европейска комисия тя нарушава единния пазар. “Тази мярка се предлага единствено за български транспортни средства. Ние сме защитили, че тази мярка не нарушава единния пазар ”, изясни тя. Служебният кабинет ще предложи законопроект, сходен на този, който Европейски Съюз внесе за “данък върху свръхпечалбата ”. “би могло да се търси поддръжка по тази линия, а не през мярката 25 стотинки ”, уточни тя.

" Когато недодялан преподавател по история стартира да разсъждава за интернационалните пазари и дали да влизаме в еврозоната, малко ми идва от горната страна. Влизането в еврозоната е политическо решение, подкрепено от България с подписването на цялата документи, с цел да влезем в Европейския съюз. Колкото по-бързо влезем в еврозоната, толкоз по-добре ".

Представителите на таксиметровия отрасъл преустановяват протестните си акции на територията на София, заяви за Българска телеграфна агенция Кирил Ризов, ръководител на „ Съюз Такси “.

Това, че ние сме подкрепили най-възрастния народен представител е едно, само че да подкрепим ГЕРБ, когато имаме с тях повече от 6-7 години остра борба за кардинални разлики в политиката, няма по какъв начин да стане. Ако третият мандат е във " Възраждане " или Движение за права и свободи, също не можем да ги подкрепим. Това съобщи в " Още от деня " депутатът от Българска социалистическа партия Борислав Гуцанов.

Оптимист съм, че най-сетне в българския парламент може да надделее разсъдъкът, като народните представители извърнат внимание на армията и новата епоха, като това би трябвало да върви ръка за ръка с военната помощ за Украйна. Сега ние изпъкваме и това ни прави черната овца. Това съобщи някогашният министър на защитата Бойко Ноев в ефира на Българска национална телевизия.
„ Подкрепата за Украйна е дебатирана в честен и на практика аспект. Имал съм опция към този момент да изразя несъгласието си с политици, които споделят, че това ще донесе опасности за нас. Аз съм на мнение, че изолирането ни като неуверен съдружник ни прави уязвими “, безапелационен е той.

Най-логично беше Кристиан Вигенин да бъде определен за ръководител на Народното събрание. Това сподели някогашният министър на енергетиката Румен Овчаров в предаването „ Денят онлайн “ по NovaNews.

Ще отидем на консултациите при президента за сформиране на държавно управление. Това сподели в изявление за „ Лице в лице “ съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков.

Обвиненията за Автомагистрала Хемус към този момент са девет, заяви bTV.

Служебното държавно управление се отхвърля от внасяне на проектобюджет за 2023 година макар разновидностите, които направи. Вместо това служебната власт ще предложи да се удължи срокът на деяние на тазгодишния бюджет и при него да се работи още няколко месеца от идната година, оповестяват от Нова телевизия.
За момента не е ясно за какъв интервал от време през 2023 ще работи бюджетът за 2022. Подобна мярка беше подхваната и в края на предходната година и бюджетът за 2021 година беше настоящ до март 2022 година. А тазгодишният бюджет работи от 1 април.

Парламентът има потребност от малко повече време, тъй като от първите дни виждаме по какъв начин стартира с един по-висок звук диалогът сред партиите, който след това се възстановява. Вече имаме първи проблясъци на разговор по доста въпроси, уповавам се да продължим в същата посока. Важно е да се сформира болшинство, което да излъчи държавно управление, тъй като по този начин ще бъдем почтени към българските жители. Това съобщи пред публицисти в коридорите на Народното събрание ръководителят на " Български напредък " Стефан Янев.

„ Служебният кабинет, като всяко държавно управление би трябвало да внесе един единствен план на бюджет. Няма интернационална процедура да се внасят няколко бюджета. Ако вие имате други планове при разнообразни разновидности, това би улеснило бюджетната комисия и вземането на решения, само че няма по какъв начин да внасяте два, три или пет бюджета. “ Това съобщи националният представител от парламентарната група на “БСП за България “ проф. Румен Гечев по време на чуването на финансовия министър Росица Велкова.

Ще се явим на свиканите от президента съвещания. Може би е редно да се явим в уголемен състав, тъй като има няколко значими тематики за диалог - главната е възможностите и опциите за съставяне на ръководещо болшинство и на държавно управление в границите на този парламент, съобщи в Народното събрание Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС.

Няма никакви сделки. Има обща воля да работим за рационализация на Българската войска. Това съобщи съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов в коридорите на Народното събрание във връзка с общата евроатлантическа декларация

" Разговори е имало, само че това не са били диалози за държавно управление. Познавам господин Плевнелиев и господин Паси, мисля, че се почитаме взаимно ", съобщи той във връзка с президента Росен Плевнелиев и Соломон Паси, които оглавиха Контактната група за договаряния с евроатлантическите обединения в Народното събрание.

" Това, че в България има систематична корупция, корупцията делегитимира институциите в очите на българските жители, това е разграничителната линия ", акцентира Иванов във връзка с дълбоката фрагментация сред парламентарно показаните групировка.

По думите му би трябвало антикорупционен консенсус, с цел да се възстановява политическия диалог.

Той също по този начин разкритикува тезата на президента Румен Радев за възможна военна помощ от страна на България за Украйна. Иванов даде за образец, че цяла Европа дава военна помощ за Украйна и не е въвлечена в спора. И напомни, че в началото и Съединени американски щати не се месят във Втората международна война в името на неутралитета и мира, само че в случай че не е била огромната стратегия ленд-лийз за въоръжаване, тогава какъв мир щеше да има, попита още Христо Иванов.

" Демократична България " към този момент внесе законопроект в Народното събрание за даване на военна помощ за Украйна.

65-годишен мъж от В. Търново е в тежко положение, след рухване от втори етаж на ресторант в Свищов, оповестиха от полицията.

Инцидентът е станал през вчерашния ден следобяд, след строшаване на защитен дървен парапет.

Българска социалистическа партия са обезпокоени за бюджета. Това стана ясно от думите на водача на левите Корнелия Нинова по време на чуване на финансовия министър Росица Велкова в Народното събрание. На всяка цена би трябвало да приемем бюджет за 2023 година, посочи тя. Социалистите не са съгласни, че в предложенията на служебния кабинет се орязват обществени заплащания. Освен това Нинова се притеснява, че някои партии ще подходят предизборно към бюджета, а това е рисково. Лидерът на алените е срещу контактьори, които да оказват помощ за решенията в Народно събрание, заключи news.bg.

Президентът Румен Радев кани ГЕРБ-СДС на съвещания в сряда за сформиране на държавно управление.

Зимни митинги биха били с доста по-тежък отрицателен заряд.

Пореден митинг против войната по пътищата в Шумен и в памет на починалата при тежка злополука млада жена. Фаталният конфликт стана на 28 септември, а при него почина Светомира.

„ Министърът на вътрешните работи взе главите на съвсем всички полицейски началници в София “. Това сочат от заглавията в пресата. 7 от общо 9 полицейски ръководства се разделят с началниците си. Обосновката на министър Иван Дерменджиев е в слабите резултати и неприятния надзор.

Рокадите в Министерство на вътрешните работи не са свързани напълно със случая „ Семерджиев ”. Това разяснява в „ Здравей, България ” вътрешният министър Иван Демерджиев, който посочи още, че са се „ натрупали доста произшествия ”. Той добави, че предложенията за хората, които да бъдат заменени, са пристигнали от професионалното управление на Столична дирекция на вътрешните работи.

Политическата рецесия, в която се намира страната ни сега, способства за утежняването на имиджа ѝ в Европа.

" Този политически вакуум в страната ни и неналичието на начертана ясна външна политика пречи на България да стои устойчиво, тъй като сега в Европейски Съюз и в НАТО ври и кипи. Не е единствено войната в Украйна, самата икономическа обстановка сред страните членки, търсене газ от разнообразни снабдители, да не приказваме за измененията, които се случват в Европа. Видяхте какво се случи на изборите в Италия ", сподели някогашният зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в студиото на " Денят ON AIR ".

България харчи към 1,2 млн. лв. на месец за енергийни помощи върху бизнеса, пари получават най-големите ни предприятия. Това сподели някогашния финансов министър Симеон Дянков за Бюджет 2023 във вечерния блок " Това е България " на Радио " Фокус ". Според него може да се стигне до недостиг от 3%, който е по Маастрихтските критерии, в случай че се запазят всички обществени ограничения.

" Става въпрос за увеличение на пенсиите, които са към този момент обещани, майчинските, за другите по-слаби обществени групи, само че се концентрира доста повече за помощта за бизнеса, енергийната помощ. В момента България харчи, това е добре да си го кажем, към 1,2 млн. лв. на месец за енергийни помощи върху бизнеса. И тъй като по времето на Асен Василев те не се концентрираха, не се прави разбор, сега такива пари получават най-големите ни предприятия, също в това число " Лукойл “, в това число всички огромни и печеливши предприятия, които също не зависят чак толкоз доста от електрическа енергия в някои от по-леката част на индустрията ", даде образец Дянков.

" Ако там се редуцира внезапно и се концентрират единствено върху тези предприятия, които се нуждаят, това действително е 1/4 от тях, незабавно се икономисва по 900 млн. лв. на месец. Като го изчислим това, близо 8 милиарда е изцяло задоволително на годишна основа да продължим със обществените ограничения ", пресметна той.

" Но това би трябвало да стане в този момент. А за това, несъмнено, би трябвало политически кураж, тъй като в обстановка, в която партиите се приготвят към този момент за последващи избори, доста рядко ще излезе партия и ще каже: Дайте в този момент да редуцираме разноски, тъй като това е потребно за в бъдеще. И тъкмо по тази причина би трябвало по-широка дясна коалиция ", сподели още Дянков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР