Най-голямата мъртва зона в света може да бъде препълнена с

...
Най-голямата мъртва зона в света може да бъде препълнена с
Коментари Харесай

Отровният газ в Черно море може да бъде източник на енергия

Най-голямата мъртва зона в света може да бъде претъпкана с животоподдържаща сила, показва ново изследване. В Черно море от десетилетия към този момент няма живот (освен няколко типа „ екстремофилни ” бактерии), поради замърсяване от вливащите се реки.

Прилива на токсични боклуци от 17 европейски страни способства за намаляването на кислорода във водата. Това от своя страна е основало висока централизация на вълероден сулфид в региона. Но в случай че въглерода може да бъде обособен от този токсичен газ, това би значело, че е открита нова форма на чиста сила за Европа, споделят учени за National Geographic.

" Имаме потребност от чиста сила и проблем със зъмърсяването. ” Казва съ-автора на изследването Мехмед Хаклидир от проучвателен център Tübitak Marmara в Турция. Отнемането на въглерода от нечистото море може по едно и също време да ни достави с нов източник на обновяема сила и да се бори със замърсяването, съгласно Хаклидир.

Въпреки че изследването е още в ранен етап, Хаклидир и колегата му Фюсун Сервин Тут Хаклидир предполгат, че учените могат да отделят въглерода от въгреродния сулфид посредством резлични процеси, в това число топлинен, електрохимичен или фотохимичен. При топлинното разложение, най-директния развой, учените биха могли да употребяват температури към 800 до 1500º С, с цел да отделят въглерода.

Колкото до съхранението, газът може да бъде съхраняван естествено в подземни пещери, кoито са постоянно срещани в турската част на Черно море.

Пещерата Кизилиелма, втора по дължина в Турция, би трябвало да бъде проучена за възможни дупки, споделя създателят. Ако не се намерят такива, пещерата би била подобаваща за предпазване на газ. " Надяваме се, че учените работят върху тази енергийна система, с цел да развият технологията, ” споделя Сервин Тут Хаклидир.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР