Най-голямата комета откривана някога от астрономите пътува срещу слънцето повече

...
Най-голямата комета откривана някога от астрономите пътува срещу слънцето повече
Коментари Харесай

НАСА потвърди за най-голямата комета откривана някога

Най-голямата комета откривана в миналото от астрономите пътува против слънцето повече от 1 милион години и нейният великански мащаб хвърля светлина върху мистериозните обекти, които съставляват една от най-големите структури в нашата Слънчева система.

В ново проучване астрономите употребяват телескопа Хъбъл, с цел да потвърдят солидния център на гигантската комета C/2014 UN271 (Бернардинели – Бърнстийн). Това най-голямото ядро на комета, откривана в миналото. То надвишава 50 пъти размера на множеството комети и е съвсем 140 км необятно (около 85 мили).

C/2014 UN271 произлиза от облака Оорт: великански сферични разпръснати ледени обекти, за които се допуска, че заобикалят Слънцето в най-дълбоките и отдалечени сектори на нашата Слънчева система (всъщност се счита, че се простира на най-малко една четвърт от пътя до идната най-близка звездна система, Алфа Кентавър).

Това е на доктрина. Защото облакът Оорт е толкоз надалеч, че е мъчно да се засече, на практика това е гигантска хипотетична тайнственост, макар че астрономите го преглеждат като една от най-големите структури в Слънчевата система. От време на време обаче нещо изплува от тази загадъчна маса, привлечена гравитационно към Слънцето от отдалечеността на галактическите хинтерланди.

C/2014 UN271 е тъкмо подобен обект, който може да ни каже доста за съществуването на замръзналите „ девствени “ маси, съставляващи облака Оорт. За тях се счита, че са се формирали рано навътре в Слънчевата система, преди да бъдат изтласкани към външните ръбове от гравитационните резултати на великански планети като Юпитер и Сатурн.

„ Тази комета е безусловно върхът на айсберга във връзка с хиляди други комети, които са прекомерно дребни, с цел да ги забележим в отдалечените елементи на Слънчевата система “, споделя астрономът Дейвид Джуит от UCLA.

„ Винаги сме подозирали, че тази комета би трябвало да е огромна, тъй като е толкоз ярка на толкоз огромно разстояние. Сега го потвърдихме. “

В новия разбор Джуит и сътрудниците му откриватели, водени от първия създател Ман-То Хюи от Университета за просвета и технологии в Макао, пресмятат размера на C/2014 UN271 в най-високата резолюция до момента. Те се основават на предходни оценки, като употребяват наблюдения на Хъбъл и моделиране, с цел да изолират ядрото от комата на кометата – дългата опашка от лед, сублимираща в газове след нея.

„ Потвърждаваме, че C/2014 UN271 е най-голямата комета, откривана в миналото “, написа екипът в новото проучване.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР