Най-големият кипърски крайбрежен град Лимасол ще инвестира близо 1 млрд.

...
Най-големият кипърски крайбрежен град Лимасол ще инвестира близо 1 млрд.
Коментари Харесай

Град инвестира 1 млрд. EUR, за да стане зелен

Най-големият кипърски крайбрежен град Лимасол ще влага близо 1 милиарда евро в идващите 8 години за превръщането си в " зелен " град. Той мина сполучливо спортната процедура и беше включен от Европейската комисия в програмата „ 100 климатично неутрални и интелигентни градове ” на Европейски Съюз.

Лимасол е измежду определените 100 европейски града при конкуренция на над 400, които би трябвало да станат климатично неутрални и интелигентни до 2030 година - 20 години по-рано от избрания период за постигането на тази цел от всички страни-членки на Евросъюза, прецизира БНР. Участващите в европейския план ще бъдат насърчавани за разнообразни пилотни дейности и стратегии в интерес на техните жители.

Лимасол би трябвало да вкара потреблението на зелени технологии, да понижи оптимално излъчванията на въглероден диоксид, да модернизира транспортната инфраструктура, да усъвършенства енергийната успеваемост на постройките, да работи за кръговата стопанска система, изброи част от стратегическите цели кметът Никос Николаидис.

За осъществяването им се плануват към 1 милиарда евро вложения, уточни той.

Освен на средствата от Евросъюза, ще се разчита на финансиране от държавния и общинския бюджет, ще бъдат привлечени и частни вложители.

В реализирането на програмата градските управляващи ще си сътрудничат с държавните органи, университети, научни институции и организации за развиване в цялата страна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР