Най-големите производители на мед в света предупреждават, че не се

...
Най-големите производители на мед в света предупреждават, че не се
Коментари Харесай

Производители на мед предупреждават, че няма достатъчно мини въпреки голямото търсене

Най-големите производители на мед в света предизвестяват, че не се създават задоволително мини, които да обезпечат задоволително количество от метала, нужен за потребностите на зеления преход. Предупреждението на производители идва в миг, когато цената на метала пада заради слабостта на международната стопанска система и инфлацията, което провокира сдържаност във връзка с финансирането на нови планове, оповестява Financial Times.

Тази година цената на медта се е намалила до към 8 хиляди $ за звук по отношение на над 10 хиляди $ за звук през предходната година, защото растежът на международната стопанска система се забави, а производството в новите мини в Перу и Чили се е нараснало. Въпреки това се чака търсенето на метала да нарасне заради екологичния преход, както и икономическия напредък на Индия и други разрастващи се страни.

Според основаната в Лондон минна компания Anglo American стандартът на живот на междинния човек на Запад изисква към 200-250 кг мед по отношение на приблизително 60 кг в международен мащаб. Употребата на метала ще се усили вследствие на екологичния преход, като съгласно S&P Global прогнозите са, че до 2035 година тя ще се удвои до 50 млн. тона спрямо равнищата от 2021 година
Реклама
Според Катлийн Куърк, президент на Freeport-McMoran, най-големия производител на мед в света, повишението на цените на медта няма да е задоволително, с цел да се обезпечи нужното количество от метала. " Сега въпросът не е единствено в цената. Тези други фактори са това, което в действителност ще ограничи какъв брой бързо можем да развием доставките ", сподели тя по време на провелия се в Лондон при започване на октомври FT Mining Summit. " Това, което може да се случи в последна сметка, е, че този енергиен преход ще се проточи по-дълго. "

По време на срещата в Лондон Робърт Фридланд, създател на канадската минна компания Ivanhoe Mines, съобщи, че актуалният интервал на по-ниски цени ще докара до дефицит в бъдеще.
Нежелание за нови вложения
Според Фарид Дадашев от RBC Capital Markets ръководителите не са склонни да влагат в мини, чието създаване ще отнеме 10-15 години и ще коства милиарди долари, при ниски цени и политическа неустановеност в страните, които имат перспективни мини.

" Като прибавим и затрудненията, свързани с по-дългите периоди за издаване на разрешителни, по-високата инфлация и като цяло намаляващото качество на рудните залежи, това може би изяснява за какво се намираме в обстановка, в която евентуално няма да има задоволително мед, с цел да се реализиран задачите за декарбонизация през идващите няколко десетилетия ", планува Дадашев.
Реклама Свързани публикации Glencore е купила 5 хиляди тона съветска мед през Турция 27 септември 2023, 08:17 Китайските вложения в минния бизнес в чужбина доближават връх 15 август 2023, 09:17 МАЕ чака предлагането на сериозни минерали да се приближи до търсенето до 2030 година 11 юли 2023, 15:27 Добивът на мед в международния водач Чили ще нараства по-бавно 30 януари 2023, 09:30
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР