Най-големите германски туроператори бяха на посещение в у нас през

...
Най-големите германски туроператори бяха на посещение в у нас през
Коментари Харесай

Властта ухажва германци и руснаци, но разчита на българските туристи

Най-големите немски туроператори бяха на посещаване в у нас през седмицата, с цел да се срещнат със свои сътрудници и да се убедят на място в качеството на продукта, който предлагаме. Междувременно стана ясно, че съветските туристи ще дойдат напълно скоро на Южното Черноморие.

 

Германският пазар е приоритет

Посещението на най-влиятелните в сектора е стратегическо, тъй като информацията ще доближи до 11 000 туристически бюра в Германия. Ресорният министър Стела Балтова посочи, че немският пазар е извънредно значим за туристическия бранш у нас, като през 2019 година Германия зае трето място по входящ туризъм със своите 761 000 гости.

Над 120 представители на немски сътрудници и туроператори, измежду които шефове на DER Touristik, LMX Touristik,  FTI Touristik, Invia Group Germany и TUI, дискутираха възобновяване на бизнеса след дългото затваряне и показаха оптимизъм във връзка с дестинация България. Домакините увериха гостите си, че курортите ни са подготвени да посрещат туристи, а взетите ограничения против COVID-19 дават отговор на всички интернационалните условия.

Инициатор на туроператорската аудиенция бе главната чартърна самолетна компания от немския пазар за България - European Air Charter, а медиен сътрудник на събитието -  най-авторитетното професионално списание за туризъм в Германия FVW,. Неговото наличие подсигурява, че отразяването на експедиентския тур и посланията, излъчени от България, ще доближат до всички туроператори и близо 11 000 пътнически бюра в Германия.

Мениджърът в туроператорска компания от Мюнхен - Лука Пиконе, съобщи, че е " значимо да излязат с обща информация за положението на бранша в България “. Той допълни, че упованията са броят на пътуванията към нашето Черноморие да доближат към 30-35 на 100 от тези през 2019 година.

Опит да си върнем съветските туристи

Министерство на туризма планува провеждането на няколко уебинара, с които да предизвика интереса на съветските туристи към нашите курорти. Засега Гърция и Турция са измежду топ дестинациите за руснаците, тъй че ще е мъчно да чакаме необикновен напор. Гърция им разреши да влизат и с антигенен тест, а Турция предлага преференциални туристически пакети.

В началото на седмицата Москва заяви, че от 28 юни ще бъдат обновени съветските полети до редица страни, измежду които и България. От посолството прецизират, че в наша се възвръщат полетите по следните направления:

Москва - София, Москва - Варна и Москва - Бургас - (четири пъти седмично);
Екатеринбург - Бургас и Екатеринбург - Варна (веднъж седмично);
Ростов на Дон - Варна, Ростов на Дон - Бургас (веднъж седмично);
Международно летище " Минералние Води " - Варна и Самара - Бургас (по един път седмично).

Първоначално у нас се чака да дойдат съветски жители, които имат жилище на българското Черноморие, а по-късно и проведени пътувания, за които към този момент има подготвеност от българска страна. Според Румен Драганов, ръководител на Института за разбори и оценки в туризма, България може да чака до 10 000 съветски туристи месечно.

И това лято българският екскурзиант ще крепи сезона

Летният сезон у нас продължава да се крепи главно на българските туристи, като наклонността не се отнася единствено за отмора на морето. Прогнозите са, че множеството българи ще почиват у нас. Въпреки това се чака засилен интерес към нашето Черноморие от страна на туристи от страни като Чехия и Румъния.

Заради несигурността към резервациите на задграничните посетители, притежателите на някои от големите хотели взеха решение към този момент да не отварят. Проблемът е изключително сериозен в курорти като " Слънчев бряг ", където разчитат главно на огромни групи туристи от Германия, Русия и Англия.

Очакванията са да дойдат 1 400 000 румънски туристи. За съпоставяне техният брой през 2020 г. е бил 980 000.

Прогнозите на Института за разбори и оценки в туризма са за растеж с до 50 на 100 по отношение на предходната година за броя на посетителите, които ще преминат българската граница през тази година.

Браншът желае държавна поддръжка

На 16 юни  Стела Балтова и транспортният министър Георги Тодоров разговаряха с представители на Националния ръб по туризъм.  Водещ акцент в диалозите бяха опциите за подкрепяне на бранша, както и ограничения и действия, които би трябвало да бъдат подхванати за гарантиране на спокойното протичане на сегашния летен сезон.

Балтова осведоми представителите на бизнеса, че се работи по непрекъснатото разхлабване на ограниченията, като уточни, че съгласно последни промени туристите от Чехия, сходно на Румъния, към този момент могат свободно да влизат у нас. Според нея е необходим небосвод от най-малко 2-3 седмици, с цел да се осъществя едно пътешестване.

" Трябва бизнесът да се възвърне и да проработи още веднъж, страната в действителност има потребност от него “, разяснява тя и акцентира, че секторът е приоритет на служебното държавно управление.

От организацията сложиха въпроса за включването на туризма в Националния проект за възобновяване и резистентност, който България не е предала и това е опция за бранша, както и авиоиндустрията да бъдат добавени. Те смятат, че точно тези два сегмента са най-тежко наранени от пандемията от COVID-19 и точно европейските средства са опцията в тези браншове да има инвестиции в идващите месеци и години. Министърът ги увери, че се прави нужното за включването на туризма.

Представителите на бизнеса насочиха запитване и за опцията за непосредствено подкрепяне посредством държавна дотация на авиосектора. Според тях опцията за поддръжката на авиацията ще има директна връзка за възобновяване на туризма.

Надеждата на заетите в сектора е, че през това лято ще компенсират най-малко част от загубите, които натрупаха поради пандемията през 2020 година - спад на задграничните туристи с към 80% и чисти загуби в размер на близо 6 милиарда лв..
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР