Най-богатите на антиоксиданти плодове и зеленчуци – антиоксидантите са специални

...
Най-богатите на антиоксиданти плодове и зеленчуци – антиоксидантите са специални
Коментари Харесай

Най-богатите на антиоксиданти плодове и зеленчуци – Топ 10 класация

Най-богатите на антиоксиданти плодове и зеленчуци – антиоксидантите са специфични съединения, които защищават от окисляване или клетъчно увреждане, породено от свободните радикали. Смята се, че те пазят организма, като гълтам получените от кислорода свободни радикали, които повреждат клетките, водещи до сърдечни болести , рак , очни болести като катаракта и макулна недъгавост и други хронични здравословни проблеми. Приемът на антиоксиданти понижава тези опасности!

Най-известните антиоксиданти включват витамин Е , витамин С и бета каротин . Смята се, че хиляди други съединения, открити в плодовете и зеленчуците, в това число флавоноидите, оферират защитни изгоди от антиоксидантите.

В международен мащаб от ден на ден се търсят витаминни добавки на антиоксиданти. Но тях може доста елементарно да си ги набавите от храните, които имат огромно наличие на антиоксиданти. С вярната композиция от тези храни ще получите най-хубав резултат.

Антиоксидантите се назовават ​​„ чистачи на свободните радикали “. Източниците на антиоксиданти могат да бъдат естествени или изкуствени . Някои храни на растителна основа са много богати на антиоксиданти. Растителните антиоксиданти са тип фитонутриент или хранително вещество на растителна основа. Трябва да запомните, че антиоксидантите са извънредно скъпи за човешкия организъм!

Как се мери наличието на антиоксиданти?

Наличието на антиоксиданти се мери с единицата ORAC (кислороден коренен абсорбционен капацитет) – ORAC стойности или “ORAC резултат ” е способ за премерване на антиоксидантния потенциал на другите храни и добавки.

Той е създаден от учени от Националните здравни институти. Въпреки че точната връзка сред цената на ORAC на дадена храна и нейната изгода за здравето не е открита, се счита, че храните с по-висока степен по скалата на ORAC ще обезвреждат по-ефективно свободните радикали.

Съвет: учените предлагат приема на 3000 до 5000 ORAC единици на ден. Стойностите на скалата ORAC за дадена храна могат да се разграничават заради изискванията на развъждане, изискванията на обработка, аналитичната процедура и разнообразието.

Сега ще разгледаме подобаващи плодове и зеленчуци, които може да са от решаващо значение за вашето здраве. И по този начин, кои са най-богатите на антиоксиданти плодове и зеленчуци?

Плодове

Плодовете съдържат доста огромни количества антиоксиданти. Съдържанието на антиоксиданти зависи от сорта на самите плодове, от степента на зрялост, метода на развъждане, почвата и така нататък

10. Череши

* ORAC, еквивалент на Trolox, μmol на 100 гр = 670

Черешите съдържат няколко разнообразни антиоксиданта, в това число: мелатонин , феноли , кверцетин и флавоноид, наименуван антоцианин . Антоцианинът придава на черешите техния наситено червен цвят (точно като аленото вино), който е доста потребен за сърцето.

9. Червено грозде най-богатите на антиоксиданти плодове и зеленчуци

* ORAC, еквивалент на Trolox, μmol на 100 гр = 739

Гроздето съдържа мощни антиоксиданти, известни като полифеноли. Смята се, че те имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Един от тях е ресвератролът . Намира се в ципите на аленото грозде. Смята се, че ресвератролът е най-мощният антиоксидант.

8. Портокали

* ORAC, еквивалент на Trolox, μmol на 100 гр = 750

Портокалите и портокаловият сок съдържат набор от мощни антиоксиданти, в това число флавоноиди (хесперетин и нарингенин най-вече като гликозиди), каротеноиди (ксантофили, криптоксантини, каротини) и витамин С в допълнение към други потребни фитохимикали, като фолат.

7. Ябълки

* ORAC, еквивалент на Trolox, μmol на 100 гр = 949

Ябълките имат доста мощна антиоксидантна интензивност, инхибират пролиферацията на ракови кафези, понижават окисляването на липидите и намаляват холестерола . Ябълките съдържат разнообразни фитохимикали, в това число кверцетин , катехин , флоридзин и хлорогенова киселина , всички те са много мощни антиоксиданти.

6. Малини

* ORAC, еквивалент на Trolox, μmol на 100 гр = 1220

Малините са богати на няколко мощни антиоксидантни съединения, в това число витамин С , кверцетин и елагова киселина . В съпоставяне с други плодове, малините имат сходно наличие на антиоксиданти като ягодите, къпините и боровинките.

5. Ягоди най-богатите на антиоксиданти плодове и зеленчуци

* ORAC, еквивалент на Trolox, μmol на 100 гр = 1540

Снабдени с витамини, фибри и изключително високи равнища на антиоксиданти, известни като полифеноли , ягодите са нискокалорична храна без натрий, без мазнини, без холестерол. … Те са измежду най-богатите на антиоксиданти плодове и са добър източник на манган и калий.

4. Къпини

* ORAC, еквивалент на Trolox, μmol на 100 гр = 2036

Къпините съдържат високи равнища на антиоксиданти, като антоцианини . Антиоксидантите оказват помощ на хората да се борят против неподходящото влияние на свободните радикали в организма. Свободните радикали могат да увредят клетките и се счита, че са тясно включени в процеса на стареене плюс други здравословни положения, като рак и сърдечни болести.

3. Боровинки

* ORAC, еквивалент на Trolox, μmol на 100 гр = 2400

Снабдени с антиоксиданти и фитофлавиноиди, тези плодове са с високо наличие на калий и витамин С , което ги прави най-хубавият избор за лекарите и диетолозите. Те освен могат да понижат риска от сърдечни болести и рак, само че имат противовъзпалителни свойства. Изключително потребни са за нашето зрение!

2. Стафиди най-богатите на антиоксиданти плодове и зеленчуци

* ORAC, еквивалент на Trolox, μmol на 100 гр = 2830

Стафидите са извънреден източник на естествени химикали, наречени фитонутриенти , като феноли и полифеноли. Тези типове хранителни субстанции се смятат за антиоксиданти. Антиоксидантите оказват помощ за премахването на свободните радикали от кръвта и могат да предотвратят увреждане на клетките и ДНК.

1. Сини сливи

* ORAC, еквивалент на Trolox, μmol на 100 гр = 5770

Сините сливи оглавяват листата с повече от два пъти равнището на антиоксиданти спрямо други плодове с висока оценка, като боровинки и стафиди. Според скорошно изследване, сините сливи също могат да оказват помощ за закъснение на процеса на стареене както в тялото, по този начин и в мозъка. Приемът на доста антиоксиданти предотвратява загубата на дълготрайна памет и способността за учене.

Зеленчуци

10. Патладжан

* ORAC, еквивалент на Trolox, μmol на 100 гр = 390

Патладжанът е апетитен и потребен. Сред антиоксидантите в патладжаните са антоцианините , в това число насунин , лутеин и зеаксантин .

9. Царевица

* ORAC, еквивалент на Trolox, μmol на 100 гр = 400

Царевицата е добър източник на антиоксидантите каротеноиди , лутеин и зеаксантин , които предизвикват здравето на очите. Тъй като царевицата се смята за скорбялен зарзават, хората с диабет би трябвало да имат поради, че ½ чаша царевица съдържа 15 грама въглехидрати и се смята за един избор на храна с въглехидрати.

8. Лук

* ORAC, еквивалент на Trolox, μmol на 100 гр = 450

Кверцетинът е флавоноиден антиоксидант, който е мощно съсредоточен в лука. Тъй като това е мощно противовъзпалително средство , може да помогне за понижаване на рисковите фактори за сърдечни болести, като високо кръвно налягане

7. Червени чушки най-богатите на антиоксиданти плодове и зеленчуци

* ORAC, еквивалент на Trolox, μmol на 100 гр = 710

Пиперът има висока хранителна стойност и от дълго време е приет за отличен източник на витамин С . Освен това съдържащите се каротеноиди , полифеноли и други фитохимикали в пипера са мощни антиоксиданти, които унищожават свободните радикали по най-хубавия метод.

6. Цвекло

* ORAC, еквивалент на Trolox, μmol на 100 гр = 840

Цвеклото е извънредно богат източник на антиоксидантни съединени. Цвеклото съдържа няколко мощно биоактивни фенола, като рутин , епикатехин и кофеинова киселина , които също са известни като отлични антиоксиданти

5. Броколи най-богатите на антиоксиданти плодове и зеленчуци

* ORAC, еквивалент на Trolox, μmol на 100 гр = 890

Броколите също по този начин съдържат измерими количества антиоксиданти лутеин и зеаксантин , които могат да предотвратят оксидативен стрес и клетъчно увреждане на очите ви. Броколите съдържат голям брой мощни антиоксиданти, които могат да поддържат здрави клетките и тъканите в тялото ви.

4. Кълнове от люцерна

* ORAC, еквивалент на Trolox, μmol на 100 гр = 930

Доказано е, че люцерната оказва помощ за намаление на холестерола и може да има изгоди за контрола на кръвната захар и облекчение на признаците на менопаузата. Хората го одобряват и поради високото наличие на антиоксиданти, витамини С и К , мед , фолат и магнезий . Люцерната също е с извънредно ниско наличие на калории.

3. Брюкселско зеле

* ORAC, еквивалент на Trolox, μmol на 100 гр = 980

Брюкселското зеле има изключително високо наличие на кемпферол , антиоксидант, който е изследван задълбочено поради многочислените си свойства за подсилване на здравето. Изследванията в епруветки демонстрират, че кемпферолът може да понижи растежа на раковите кафези, да облекчи възпалението и да усъвършенства здравето на сърцето.

2. Спанак

* ORAC, еквивалент на Trolox, μmol на 100 гр = 1260

Спанакът също е превъзходен източник на лутеин и зеаксантин , два антиоксиданта, които могат да оказват помощ да предпазите очите си от увреждане на UV светлината и други нездравословни вълнови дължини на светлината.

1. Кейл най-богатите на антиоксиданти плодове и зеленчуци

* ORAC, еквивалент на Trolox, μmol на 100 гр = 1770

Зеленолистният Кейл е зареден с мощни антиоксиданти като кверцетин и кемпферол . Кейлът, сходно на другите листни зеленчуци, има доста високо наличие на антиоксиданти. Те включват бета-каротин и витамин С , както и разнообразни флавоноиди и полифеноли .

За край ще кажем, че яденето на разнородни плодове и зеленчуци всеки ден ще ни достави оптимално огромни порции антиоксиданти, витамини и минерали. Особено вкусни и потребни са плодовете и зеленчуците, които са отгледани без използването на пестициди и химически торове. В научната общественост има доказателства, че храненето с ниско наличие на мазнини и богата на антиоксиданти диета оказва помощ да се понижи рискът от рак на гърдата и други типове рак. Наслаждавайте се всекидневно на естественото благосъстояние и бъдете здрави!

Как да отглеждаме суперхрани в градината – потребни препоръки

Как да отглеждаме суперхрани в градината – „ Суперхраната “ нормално получава това название, когато даден хранителен артикул има повече хранителни субстанции от множеството други храни, които ядем. Дали сходни изказвания са най-вече маркетингова реклама или имат някаква основа в действителност зависи от въпросните храни. Така че, до момента в който питателните достолепия на елементарната боровинка по отношение на маки берито от девствените…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР