Най-бленуваният сезон – пролетта, не е любимият“ на стомаха. Защо

...
Най-бленуваният сезон – пролетта, не е любимият“ на стомаха. Защо
Коментари Харесай

Стомахът се адаптира към пролетта за месец

Най-бленуваният сезон – пролетта, не е „ обичаният “ на стомаха. Защо гастроинтестиналният тракт е изключително сензитивен по това време? Кои фактори въздействат на храносмилателната система в преходния сезон? Колко време лишава акомодацията? Кога е време да потърсим консултация с доктор и за какво е рисково самолечението с „ бабини предписания “? - отговорите дава майор доктор Даниела Томова, която е експерт в екипа на Клиниката по гастроентерология на ВМА.

„ През пролетта в гастроинтестиналния тракт се появява дискомфорт поради промяната на типа храна. Причината е прекосяването от консервирани храни, месо и тестени произведения към плодове и зеленчуци, съдържащи по-големи количества целулоза, фибри, плодова захар и киселини “, изяснява доктор Даниела Томова. „ През този интервал върху гастроинтестиналния тракт въздействат и още фактори: пролетни вируси, бактериални инфекции, както и обостряне на други съпътстващи болести, свързани със промяната на сезона. Промени от този темперамент, както и всеки дисбаланс от нормалния режим на хранене, въздействат отрицателно на храносмилателната система. През пролетта стомахът става по-чувствителен, тъй като се трансформират чревната флора, както и методът на мелене на храната. Адаптацията на организма към пролетните условия лишава към 20-30 дни “, разкрива гастроентерологът.

Гастритът се „ разсънва “

Кои диагнози се обострят при промяната на сезоните? „ Повечето пациенти, страдащи от продължителен гастрит, открият, че положението им се утежнява. Обикновено това става напролет, като е допустимо през останалото време да нямат недоволства. Дължи се на няколко взаимно влияещи се фактора “, изрежда ги доктор Томова:

Хранително държание – напролет забравяме, че не е целесъобразно да се храним щедро с плодове и сурови зеленчуци, които съдържат киселини и фибри, дразнещи лигавицата на стомаха. Друга прекаленост е недохранването и потреблението на небалансирани диети;

Адаптация към сезона – смяната на биологичния часовник на организма допуска и хормонални промени. Те работят на вегетативната система, която въздейства на стомашната секреция;

Промяна на атмосферното налягане – подлага организма на стрес и отговорът е нараснала киселинност на стомашния сок.

Внимателно с диетите

„ Пролетта е необикновен сезон за хора с хронични проблеми. Не вършат изключение и органите на храносмилателната система. Тези, които страдат от гастрит, който е най-разпространен измежду днешното потомство, усещат обостряне на заболяването ”, предизвестява гастроенторологът. Причините могат да бъдат:

Нерационално хранене - преяждане или краткотрайно гладуване;

Натоварвания на организма – във физически и психо-емоционален план;

Вредни привички – цигари, алкохол и други, които въздействат отрицателно върху храносмилателните органи.

„ Тъй като сезонните обостряния имат съответни аргументи, не е мъчно те да бъдат предотвратени. Един от главните провокатори е храната, която може да възобнови гастрита когато и да е. През пролетта е значимо да се отстранен неоправданите диети и да се вкарат гладко в менюто първите потребни зеленчуци. Човек би трябвало да се отнася отговорно към живота си и да се откаже от нездравословните си привички, като в същото време се старае да заобикаля стресови обстановки “, акцентира доктор Томова.

„ Не “ на режимите от Интернет

Пролетта, като предписание, се смята за време на пречистване и регенерация на организма. „ Мнозина се подлагат на режими за намаляване – взети от Интернет или от познати. Изборът на небалансирани диети и лишаването на организма от нужните му съществени хранителни субстанции може да докара до разнообразни болестни положения. Режимът би трябвало да се изготвя от експерт по самостоятелен хранителен проект, който е съгласуван със здравословното положение на индивида, дефицитите в организма му и калорийна нужда “, безапелационен е гастроентерологът от ВМА.

„ Киселините “ не са безобидни

Колко време е възможно да отдаваме недоволства като киселини, тежест, отичане и „ неточен корем “ на промяната на сезоните? И по кое време би трябвало обезателно да потърсим доктор?

„ Въпреки, че думата „ киселини “ постоянно се употребява при разнообразни недоволства на храносмилателната система, от здравна позиция, това е признак на гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). При такова положение има рефлукс на киселина от стомаха в хранопровода. „ Киселините “ се усещат като парещи в гърдите или под шията. Други признаци са повръщане, мъчно преглъщане или хронична кашлица. ГЕРБ се появява, когато долният езофагеален сфинктер не работи обикновено и разрешава на киселината да се върне в долната част на хранопровода “, изяснява доктор Томова. „ Това неприятно възприятие се изпитва от доста хора най-малко един път месечно. Причина може да бъде мазна или лютива храна, някои лекарствени средства, тютюнопушене, консумация на алкохол, смяна в ситуацията на тялото и други. Ако тези признаци зачестят, е наложителна консултация с доктор “, припомня експертът от ВМА.

Содата не е решение

„ Бабините предписания “ – като содата с лимон, както и наличните в аптеките препарати без рецепта – са чест избор на хората, чийто корем страда напролет. Какви опасности крие самолечението? „ Ефективността при потребление на натриевия бикарбонат е 15 минути след приемането. През този интервал настава реакция, в следствие от която киселинно-алкалният баланс се хармонизира. Продължителната използването на сода бикарбонат обаче има отрицателни последици. Тя трансформира киселинната среда в стомаха в алкална, с което се нарушава храносмилателният развой “, сигнализира доктор Томова.

Пробиотиците – с едно мислено

„ Известно е, че някои бактерии са потребни за индивида, а други типове могат да доведат до съществени странични резултати. Нарушаването на естествения им баланс от време на време води до храносмилателни проблеми и други затруднения “, не крие експертът от ВМА. „ Терапията с пробиотици може да обезпечи бактерии на организма – за възобновяване на салдото на микробиотата на червата “, добавя доктор Томова. Но незабавно прецизира – макар че може да усъвършенства работата на стомашно-чревния тракт, несъразмерният банкет нерядко води до странични резултати като:
Отделяне на газове, отичане на корема или диария вследствие на измененията в микробиотата на червата;

Кожни обриви или сърбеж;

Повишен риск от зараза при лица със слаба имунна система;

Бактериален свръхрастеж на тънките вътрешности (Small intestinal bacterial overgrowth (SIBO).

Ендоскопията е безвредна

Мнозина отсрочват консултацията с гастроентеролог поради голословен боязън от актуалната ендоскопска диагностика на стомашно-чревния тракт. Защо са основни тези проби?

„ Изследването е способ за пряк оглед на вътрешни органи, с диагностична цел. При него се употребява ендоскоп, който съставлява тънка и гъвкава тръба, в края на която е ситуирана камера. Новото потомство апарати са оборудвани с опция за обрисуване с висока разрешаваща дарба, при неведнъж нарастване на облика “, в детайли коментира какво съставлява проучването експертът от ВМА.

„ В гастроентерологията ендоскопията е главен способ за разкриване на структурни промени в стената на съответния орган от гастроинтестиналния тракт – язва, полипи, дивертикули, съществуване на кървене и други В основата на ендоскопския скрининг е откриването и отстраняването на доброкачествените новообразувания (полипи) и хистологично проучване на биопсирания материал за определяне на произхода “, добавя гастроентерологът. „ Причината доста от пациентите със стомашни проблеми да се самолекуват е насаденият боязън от инвазивните способи за проучване в гастроентерологията. Ендоскопскопията е изцяло безвредна, само че предразсъдъците се отстраняват мъчно “, признава доктор Даниела Томова.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР