Навярно на много от вас им е направило впечатление, че

...
Навярно на много от вас им е направило впечатление, че
Коментари Харесай

Как климатът влияе на менюто ни?

Навярно на доста от вас им е направило усещане, че през студените месеци си хапваме повече. В менюто ни постоянно попадат мазни сирена, месни блюда с пикантни подправки, много тестени артикули, топли яхнии и супички.

За сметка на това през лятото някак си съумяваме да залъжем глада с фрешове, свежи зелени салати и други леки ястия. За всичко това обаче си има научно пояснение, акцентират от foodpanda.

Изглежда, че нашият апетитът е тясно обвързван с климата и в реалност значително от смяната на времето зависи какво ще сложим в чинията си. Според специалистите топлият климат тушира вълчия ни вкус, защото при такива условия нашият организъм се нуждае от нещо, което да способства за охлаждането му.

Същевременно се следи и противоположната взаимозависимост - при по-мразовито време организмът има потребност от доста купища калории, които да допринесат за съответното действие на всички органи, а оттова да успеем да съхраним и телесната си температура в естествени стойности.

Ето за какво по никакъв начин не трябва да се учудваме, че през зимните месеци посягаме най-много към топлите и месните ястия. Специалисти обаче оповестяват и още нещо любопитно.

Оказва се, че топлите храни, които консумираме за да затоплим тялото си, в действителност се усвояват по-бързо от организма, заради което не могат да ни задържат сити дълго време. Именно заради това през зимата хапваме през по-малки шпации и натрупваме повече килца.

 Зимно меню

Ето за какво специалистите поучават, да се одобряват храни с друга температура, само че не едновременно, несъмнено. Просто половин час откакто сте похапнали топла храна, преминете към свежи зеленчуци, чиято температура е малко по-ниска.

Вариант също по този начин е да приемете чаша хладка вода. /Избягвайте да приемате директно след топли ястия питиета с доста по-ниска температура, с цел да не си докарате стомашни проблеми./

Експертите дават препоръки и за храненето през топлите дни. При парещ климат приемайте сокове в огромни дози, с цел да се хидратирате задоволително. При изсъхнал и леден климат си осигурете изобилен банкет на белтъчини.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР