Навярно доста от вас са го виждали на живо и

...
Навярно доста от вас са го виждали на живо и
Коментари Харесай

Легендата за еделвайса – една романтична вечност, която до ден днешен омайва хората

Навярно много от вас са го виждали онлайн и са се изумили от хубостта му. Замисляли ли сте се за какво това цвете се вижда на съвсем недостъпни места? На някои от тези въпроси няма правилен отговор. Но има забавни предания, които дават един сантиментален отговор, написа zajenata.bg.
Легендата споделя, че преди време са живели сестра и брат, които се казвали Едел и Вайс. Те обичали да прекарват времето си измежду дивата природа. Един ден, до момента в който стояли на една поляна и се радвали на близките хубости, вниманието на Вайс било привлечено от чужд за него бял цвят. Той се намирал високо на скалите. Момчето посочило откритието на сестричката си. Тя предложила да се покатерят до такава степен и да откъснат цветето, а по-късно да го подарят на родителите си. Едел и Вайс тръгнали нагоре по скалата. С всяка една крачка обаче ставало все по-трудно. В един миг, малко откакто откъснал цветето, момчето усетило, че камъкът се изплъзва от ръцете му. Той извикал на сестра си за помощ. Тя му подала ръка, само че вместо да го издърпа и двамата полетели в пропастта. Година по-късно, на мястото, където децата паднали, поникнало цвете. В тяхна памет хората го кръстили Еделвайс.
Навярно има и други предания, само че тази легенда и до ден сегашен продължава да омайва хората.
5 забавни обстоятелството за еделвайса:
В България се среща в Пирин и Стара планина.
Оглеждайте се за еделвайс по каменисти терени и по-непроходими места (в подножието на връх Вихрен и на връх Козя стена).
Цъфти през юли и август.
Не забравяйте, че късането му е неразрешено със закон.
Освен че е хубав, е и потребен - цветовете му се употребяват в медицината за подготвяне на медикаменти срещу заболявания на белите дробове и сърцето.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР