“Навсякъде има пукнатини, през които навлиза светлината. Канадският певец и

...
“Навсякъде има пукнатини, през които навлиза светлината. Канадският певец и
Коментари Харесай

Ленард Коен – “Не трябва да се противопоставяте на чудото”

“Навсякъде има пукнатини, през които навлиза светлината. ”

Канадският артист и създател на песни, стихотворец и романист Ленард Коен е измежду най-вълнуващите изобретателни духове на предишния век. Носител на влиятелната премия „ Грами ” за повсеместен принос и безчет други оценки. Неговата музика уголемява известността на песните, отвеждайки феновете в един магичен свят на поезията, даже философията. Работата му изследва религията, политиката, изолацията, сексуалността и сантименталните връзки. Ленард Коен е въведен в „ Канадската музикална зала на славата “, „ Залата на славата на канадските артисти “ и е почетен с място в „ Рокендрол залата на славата ” в Кливланд, Съединени американски щати.

“Поезията е доказателство за живота. Ако твоят живот изгаря, поезията е неговата пепел. ”

Ленард Норман Коен е роден на 21 септември 1934 година в Уестмаунт, Канада в заможно еврейско семейство. В гимназията той учи лирика и музика, и демонстрира необикновен интерес към творбите на испанския стихотворец Федерико Гарсия Лорка. През 1951 година се причислява към университета „ McGill University “ – стихотворенията, които основава в този интервал му носят и премия от „ Литературен конкурс на Честър Макнайт “. Завършва бакалавърската си степен по изкуства през 1955 година Макар че музиката и литературата се преплитат в живота му, въпреки всичко писането постоянно е приоритет над другите му занимания. Той е въодушевен от литературни величия като Уолт Уитман, Уилям Бътлър Йейтс, Хенри Милър, Ървинг Лейтън и други Има издадени и 12 книги. През 1961 година публикуването на книгата му „ The Spice-Box of the Earth “ бележи един от най-плодотворните интервали за канадския създател. След триумфа ѝ Коен съумява да си купи и къща на гръцкия остров „ Хидра “, където живее към 7 години при започване на 60-те. В този интервал основава и романите „ Любимата игра “ (1963) и „ Красиви неудачници “ (1966).

“Не мисля, че е допустимо да пишеш разказ, до момента в който си на път. За това е нужна известна непоклатимост. ”

„ Красиви неудачници “ (1966) е един от най-известните пробни романи от 60-те години, който има издание и на български език. Сам Коен го дефинира като „ по-скоро безоблачен удар, в сравнение с книга “. Основната тематика е сексът: пошъл, рапсодичен и злобно проницателен, романът споделя за чудноват и комплициран любовен триъгълник. „ В красивия, от време на време печален и тук-там недодялан и безмилостен роман всеки от героите е потопен в своята лична самотност, а светецът от време на време е неразграничим от затъналия в недостатък виновник. И въпреки всичко съгласно Коен постоянно и в загубата има хубост, стига да губиш красиво и да бъдеш хубав, до момента в който си загубен. “

“Любовта е най-предизвикателното нещо, в което се впускат хората. С чувството, че не можеш да живееш без обич. Животът е неправилен без обич. ”

Интересен факт е, че еврейската просвета е въведена и в творбите му, само че той надълбоко се интересува и от будизъм. Не утвърждава брака и в никакъв случай не се е женил, макар че има две деца от Сюзън Елрод. Почти през целия си живот Ленард се бори с тежки депресивни положения, които оказват и съществено влияние върху творчеството му. Често той е описван като „ поетът-лауреат на отчаянието “, „ принцът на меланхолията “ и „ продавачът на обезсърчение “.

“Говоря за клиничната меланхолия, която е в основата на целия живот, на всички терзания и паники, когато нищо не върви добре, удоволствието е недостижимо и всички проекти се провалят. ”

Коен изпитва отчаяние във връзка с литературните си достижения и стартира кариера на фолк музикант, когато е на 32 години. Издава първия си албум „ Songs of Leonard Cohen “ през 1967 година Две години по-късно се появява и „ Songs from a Room “. Музикалният му път продължава самоуверено напред и по този начин до 13-я албум „ Popular Problems ”, който излиза 2014 година Емблематичната му ария „ Hallelujah “ се смята за един от най-големите шлагери в кариерата му и се радва на голяма международна популярност, определяна от феновете за „ музикален шедьовър “, употребена е и в доста филми. Тя е изпята от към 200 реализатори на разнообразни езици, а статистически данни сочат, че записът е продаден в пет милиона копия до 2008 година Песента е изпълнена и на церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри през 2010 във Ванкувър – от K.D. Lang. Коен намира място и в ария на Нирвана „ Pennyroyal Tea “, в която Кърт Кобейн пее: „ Give me a Leonard Cohen afterworld/ So I can sigh eternally. “ Голям брой музиканти и групи вършат кавъри на негови песни, измежду които Боно, Джони Кеш, R.E.M и други.

“За да те заобичат е нужно единствено едно - да публикуваш своите страхове. Всички творби на изкуството разчитат на проява на страдалчество. ”

Ленард Коен умира на 7 ноември 2016 година в дома си в Лос Анджелис, Съединени американски щати. Творчеството му – музикално и литературно, има голям триумф и въздействие в целия свят. Впечатляващо е по какъв начин персоналните настроения на горест, самотност и духовно търсене, могат да се трансфорат в изключителни творби и обезпечен триумф. Ленард Коен е необикновен образец за изобретателна и вдъхновяваща персона – гъвкава и експериментираща с усеща, лирика и ноти.

“Мисля, че „ стихотворец ” е доста възвишено разбиране и по тази причина би трябвало да бъде обещано на някой към края на живота му. ”

„ Красиви неудачници ” – превод: Магдалена Куцарова-Леви
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР