Навръх 150-ата годишнина от обесването на Васил Левски, в центъра

...
Навръх 150-ата годишнина от обесването на Васил Левски, в центъра
Коментари Харесай

Нова версия за гроба на Левски. Поставят паметна плоча

Навръх 150-ата годишнина от обесването на Васил Левски, в центъра на София тържествено ще бъде подложен незабравим знак плоча, направена от търновския ваятел Иван Сираков. Очаква се той да постави точка по въпроса с незнайните по отношение на безконечния дом на Апостола, съобщи БНР.

След дългогодишни изследвания на мемоари на очевидци и архиви на Националния военноисторически музей, откривателят Николай Иванов стига до заключението, че гробът на Дякона се намира до постройката на Министерството на земеделието на ул. " Дамян Груев " № 6.
-->
Мястото е несъмнено благодарение на комплицирани модерни способи за премерване и параленост на исторически данни, ръчни скици на мястото от 1894 година и днешни проекти на София.

Именно там, с почетен часовой, и с присъединяване на кмета на Сухиндол Пламен Чернев и представители на Община Красно село през днешния ден е поставена паметната плоча. В събитието се включиха и сънародници от Лондон, които поддържат самодейността.

Търсенето на тленните остатъци на Васил Левски стартира още след Освобождението през 1878 година, само че без триумф. Историци, археолози и даже ясновидци спорят за местонахождението му, само че и досега не е известно тъкмо къде е положен най-видният ни герой за независимост. Раждат се най-различни теории и хипотези.

Обесването

От биографиите на Левски е известно, че тялото му е свалено от бесилото (тогава в покрайнините, а през днешния ден в центъра на София) и хвърлено в плитък ров близо до мястото, който обаче на идващия ден се оказва празен.                                                             

" Позорните гробища "

Една от най-разпространените версии гласи, че Васил Левски е положен в така наречен " позорни гробища ", където са погребвани екзекутираните нарушители (днес – градинката пред Софийската математическа гимназия), откакто тялото му не е прибрано от Българската църковна община или неговите съратници, а по-късно пренесено на друго място.

Но доста откриватели, измежду които и историкът Николай Иванов считат, че тази догадка не е подкрепена с научни доказателства:

" Това са едни погрешни изказвания, които не почиват на обстоятелства от архивите – безапелационен е Николай Иванов. – Пагубен белег на нашата историческа просвета през интервала на Възраждането е, че тя не работи с архивни и други материали и източници, с цел да имат теориите доказателствената стойност. "

Църквата " Света Петка Самарджийска "

Според някои сведения тъкмо тук, " отляво на олтара " в старинния храм в сърцето на града, скрито е препогребано тялото на Левски. Информацията е обявена още през 1937 година, само че остава непотвърдена до 1956 година, когато стартират археологически разкопки в центъра на столицата, които да ревизират тезата.

На посоченото място в църквата от ХІ в. е открит скелет на мъж, заровен в гробна яма без ковчег. Българските археолозите обаче считат, че откритият скелет е принадлежал на византиец. Костите са разказани и отнесени, което не разрешава да се организира ДНК-анализ.

През 1986 година Българска академия на науките взима решение да се сложи паметна плоча до църквата, само че трансформира позицията си. На 19 февруари 2012 година плочата е възобновена.

Баба Ванга

Твърди се, че незрящата пророчица е показала, че костите на Васил Левски се намират под църквата " Свети Николай Мирликийски Чудотворец " (срещу Софийската Света митрополия). Според историци, храмът е функционирал по време на османското господство и е бил покрай мястото на бесилката.

През годините са отправени запитвания за сканиране на храма, само че към този момент позволение не е получено.

Тезата на Николай Иванов

Като духовно лице Васил Левски е заровен от двама свещеници в старите християнски гробища в покрайнините на София, до намиращия се там параклис. През август 1937 година при изкопни работи са открити основите на параклиса и повече от 30 гроба, в единия от които скелет и два черепа.

Известно е, че в гроба на Левски е положена и отрязаната глава на революционера Георги Бенковски, която е била материално доказателство по време на правосъдния развой против участниците в Априлското въстание.

Костите са предадени за проучване, само че постройката, в която се намират, е разрушена по време на бомбардировките над София през Втората международна война. Историкът е уверен, че в земята са останали дребни костици, които ще потвърдят намирането на същинския гроб на Апостола.

" Това е повратна точка в историческите проучвания за Васил Левски – споделя Николай Иванов. – Ние възвръщаме историческата истина след 150 години, това е съдбоносен миг за българската нация. Гробът на Левски ще бъде ограден и повече няма да се поругава.

И най-много ще осъществим неговото предсмъртно предпочитание, което гласи:  " Ако ме обесят, най-малко ще ми остане гробът в България и всякой ще го знае. "
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР