Навикът на Полша да използва въглища става все по-скъп и

...
Навикът на Полша да използва въглища става все по-скъп и
Коментари Харесай

Полша залага на въглищата в обозримо бъдеще

Навикът на Полша да употребява въглища става все по-скъп и замърсяващ, само че домакинът на световната среща за климата COP24 не гори от предпочитание да скъса със своето " черно злато " и главен източник на сила, отбелязва " Франс прес ".

Големите и по-малките градове в Полша са измежду най-замърсените в Европа, потънали в смог през по-студените месеци на годината поради всеобщото потребление на въглища, най-много нискокачествени, за отопление.

Европейската организация по околна среда упреква замърсяването на въздуха за към 50 000 преждевременни смъртни случая годишно и безчет случаи на респираторни болести и други признаци в страната членка на Европейския съюз, чието население е 38 млн. души.

Понастоящем тя употребява въглища, с цел да посрещне 80 % от енергийните си потребности, а към 82 000 души работят във въглищния бранш.

Решителни и обществено мъчителни ограничения евентуално ще са нужни да бъдат взети от Полша, с цел да извърши уговорките си за понижаване на излъчванията, поети с Парижкото съглашение за климата, което има за цел да ограничи световното затоплянe

За да реализира тези цели, Полша би трябвало да понижи потреблението на въглища в производството на сила до 39 % към 2030 година, акцентира Ян Витайевски-Балтвилкс, който е специалист в Института за структурни проучвания, чието седалище е във Варшава.

Европейският съюз разгласи в сряда още по-амбициозен проект за понижаване на излъчванията и да направи Общността въглеродно неутрална до 2050 година

Но единствено дни по-рано Варшава разкри, че макар че възнамерява да понижи въглеродните излъчвания с 30 % до 2030 година спрямо 1990 година, тя въпреки всичко ще употребява въглища, с цел да посреща 60 % от потребностите си от електричество след 12 години.

Полша възнамерява да пусне първата си атомна електроцентрала през 2033 година, като по-късно счита да построи още пет АЕЦ, дружно с вятърни паркове край крайбрежията си на Балтийско море. Възнамерява се въглищата да съставляват под 30 % от производството на електричество към 2040 година

Делегации от близо 200 страни ще бъдат в полския град Катовице през идната седмица за конференцията за климата COP24, целяща възобновяване и усилване на Парижкото съглашение и ограничение на световното стопляне.

Полското държавно управление на дяснопопулистката партия " Право и правдивост " има очевидно желание към дълготрайно потребление на въглищата, което повдигна въпроси дали то е съществено по отношение на ограничението на парниковите излъчвания. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР