Наука ли е да си плащаш за публикация в специализирани

...
Наука ли е да си плащаш за публикация в специализирани
Коментари Харесай

Доц. Петър Чобанов: Наука ли е да плащаш за публикация в специализирани издания?

Наука ли е да си плащаш за обява в профилирани издания? Този въпрос сложи националният представител доцент Петър Чобанов, някогашен финансов министър, по време на дебатите за импортираната от Има Такъв Народ корекция в Закона за бюджета. Тя е обвързвана с методиката за препоръка на преподавателите в университетите, оповестиха от пресцентъра на Движение за права и свободи.

Изменението цели да се усвоят отпуснатите през февруари 20 млн. лева за повишение на заплатите на университетските преподаватели. Според вносителите това не може да стане поради методиката на МОН и с смяната препращат към критерии в Закона за висшето обучение. След 3 часа диспути обаче текстът не бе признат заради липса на кворум.

Научните посоки са значими, там се показва съответното качество от университетите. Не може университетът да бъде добър във всичко, макар че ни се желае да е по този начин, сподели националният представител от Движение за права и свободи. И напомни, че по отношение на Плана за възобновяване 7 университета бяха посочени като научноизследователски.

Какво се случи преди няколко дни? На същите университети бяха разпределени спомагателни средства с разпореждане на Министерски съвет, тъкмо за научни достижения. Тоест, да могат да разгласяват в база данни и списания, добави доцент Чобанов и съобщи, че част от тези издания са соросоидни. Преди дни страната отпуска 3 млн. лв. на висши учебни заведения и научни организации, с цел да покачат броя на научните си изявления в авторитетни интернационалните издания.

" Има си списания, в които, с цел да се разгласява, се заплаща. Това просвета ли е? И даже да е просвета. Ние би трябвало ли да се включим тъкмо в тази комерсиална част от науката? Не би трябвало ли да обърнем внимание, тук в нашата страна изключително в региона на обществените, публичните науки, какво в действителност е потребно, като научно достижение? ", попита някогашният финансов министър.

Трябва да се направи тактика, която да се употребява от институциите за осъществяване на промени. Ето това е приложна просвета, ето това би трябвало да носи доста повече точки в една сходна ранглиста, а не това, което следим сега - комерсиализирано издание, безапелационен бе доцент Петър Чобанов.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР