Научни екипи и представители на бизнеса от България и Европа

...
Научни екипи и представители на бизнеса от България и Европа
Коментари Харесай

Заработи българският суперкомпютър Discoverer

Научни екипи и представители на бизнеса от България и Европа към този момент могат да подават планови оферти за изчислителния запас на българския петаскейл суперкомпютър „ Discoverer “, който е част от мрежата на високопроизводителните машини на Европейския съюз - Европейското взаимно дружество за високопроизводителни калкулации. Това стана ясно по време на конференция във връзка формалното въвеждане в употреба на „ Discoverer “, която се организира в София Тех Парк на 21 октомври.

В събитието участваха еврокомисарят с сектор „ Иновации, проучвания, просвета, обучение и юноша “ Мария Габриел, изпълнителният шеф на EuroHPC JU Андерс Дам Йенсен, зам.-министърът на стопанската система Красимир Киряков, министърът на образованието и науката проф. Николай Денков, зам.- кметът на София Дончо Барбалов, основният софтуерен шеф на компанията „ Атос “ в региона на HPC Жан Пиер -Панциера, представители на бизнес организации и компании от ИКТ бранша, на смесени търговски камари в България и други.

Основната цел на „ Discoverer “ е да подтиква научни и приложни проучвания, основани на потреблението на технологии за високо производително компютърно моделиране, оптимизация и симулация. Капацитетът на машината може да бъде употребен в доста приложни области за потребностите на огромен брой обществени и частни консуматори, в това число дребни и междинни предприятия на българско, районно и европейско равнище. Системата ще бъде усъвършенствана да работи в голям брой научни области, като биоинформатика, фармация, молекулярна динамичност и механика, квантова химия и биохимия, изкуствен интелект, персонализирана медицина, биоинженерство, прогнозиране на времето, предизвестяване на естествени бедствия и разработка на спешни проекти за тяхното   превъзмогване, правене на оптимални тактики за битката с климатичните промени и други

„ Желаещите да употребяват машината могат да внесат своите планови оферти, които ще бъдат прегледани от особено образувания за задачата Постоянен Експертен Съвет от експерти в региона на високопроизводителните калкулации, както и от съответните научни общности “, изясни ръководителят на Надзорния съвет на София Тех Парк и изпълнителен шеф на „ Петаскейл суперкомпютър България “ Петър Статев.

В първата фаза, до 31 декември 2021 година, могат да аплайват планове, за установяване и усъвършенстване на продуктивността на машината за съответни научни или приложни задания. 

На идващия стадий, след 1 януари 2022 година, кандидатстването ще е с планове, свързани с научни проучвания и софтуерно развиване, като процедурата ще бъде оповестена обществено както от българска страна, по този начин и от страна на EuroHPC JU. Проектите ще бъдат обсъждани за сходство с опциите на машината и наличните запаси, и ще бъдат одобрявани и класирани според целите и периодите за осъществяване.

„ Discoverer “ със своята изчислителна мощност от 4,5 петафлопа и върхова продуктивност 6 петафлопа е класиран след профилирани проби на 91-во място в международната самостоятелна експертна ранглиста на високопроизводителни машини - TOP 500.

Машината е създадена и доставена от Atos, водещ европейски производител на високопроизводителни компютри и световен водач в цифровата промяна. Компютърът е основан на мощната архитектура на Atos - BullSequana XH2000. Тя разполага с над 30 профилирани приложения, които й дават опция да взема решение задания в разнообразни приложни области на науката.

Включването на „ Discoverer “ в класацията TOP 500 - на 91 място -  вече сложи страната ни на международната карта на страните с високо производителни изчислителни запаси и е причина за превръщането й в цифров хъб в Югоизточна Европа.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР