Националният статистически институт обмисля да удължи електронно преброяване, след затрудненията

...
Националният статистически институт обмисля да удължи електронно преброяване, след затрудненията
Коментари Харесай

Обмислят удължаване на срока за електронното преброяване

Националният статистически институт обмисля да удължи електронно броене, след усложненията за използването на уеб страницата, през който става то в първите дни на процеса, споделя в изявление за Българска телеграфна агенция ръководителят на Национален статистически институт Сергей Цветарски. Електронното броене стартира на 7 септември и по проект би трябвало да завърши на 17 септември. В първия и втория ден обаче хакерски офанзиви, генериращи подправен трафик направиха на моменти невероятно въвеждането на данни в системата.
Експерт подозира българин за хакерската офанзива против уеб страницата за броене

Данните на Национален статистически институт демонстрират, че до 12 часа в неделя електронно са се преброили 459 118 души, които живеят в близо 200 хиляди семейства. " Последните три дни, без значение от усложненията, които имахме, се преброяват по към 100 000 души дневно. Въпреки това темповете са по-ниски от това, на което се надяваме ", споделя Цветарски.

Според него е обикновено да се даде малко повече време за електронно броене, минимум с цел да бъдат обезщетени първите дни. Финалното решението може да се вземе от Централната комисия по преброяването и държавното управление. Цветарски показва, че офанзивите от вида " отвод от услугата " са идвали най-вече от Китай, като при най-силната офанзива, трафикът е надвишавал 250 гигабита в секунда. Според него в България не е имало толкоз огромна DDoS офанзива до момента. Цветарски успокои, че няма опит за навлизане и източване на данни от системата.

Като съществени проблеми пред електронното броене той уточни сбъркване на имейл, опит еднакъв човек да се записва няколко пъти и усложненията с отбелязване на местоживеенето на картата. Участването в преброяването е наложително по закон, като който не се включи е заплашен от санкция от 160 лв.. След завършек на електронното вписване потеглят преброители, като все още процесът би трябвало да приключи на 3 октомври.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР