Националният статистически институт (НСИ)отчете скромна дефлация за септември в размер

...
Националният статистически институт (НСИ)отчете скромна дефлация за септември в размер
Коментари Харесай

Дефлация през септември, за година поскъпването е 6,3%

Националният статистически институт (НСИ)отчете скромна дефлация за септември в размер на 0,1%. Поскъпването за първите девет месеца на тази година е 3,4%, а на годишна база - 6,3%. Септември е третият месец за 2023 година, през който Национален статистически институт регистрира дефлация - предходните бяха май и юни.
Дефлацията през септември може да се изясни с края на туристическия сезон, тъй като групите артикули, които означават най-голямо понижение на цените, са развлеченията - минус 10,1%, и заведения за хранене и хотели - минус 1,9%.
При всички останали стокови групи се регистрира растеж на цените. Храните и безалкохолните питиета, които са с най-голяма тежест в потребителската кошница, са поскъпнали приблизително с 0,5%. Транспортните услуги - с 4%, а просветителните (заради началото на образователната година) - с 4%.
Сред питателните артикули Национален статистически институт регистрира най-важен спад на цените през септември на зрял лук, пипер, грозде, моркови, ориз,  риба, ябълки, кафе, олио, масло, мляко, брашно, самун " Добруджа ", леща. В същото време домати, краставици, зеле, тиквички, патладжан, чесън, маслини, салами и свинско месо не престават да нарастват.
Транспортът нараства, тъй като през септември са се нараснали цените на дизеловото гориво - с 6,2%, газ пропан - с 4,8%, на бензин А95Н - с 4,5% и на А100Н - с 3,8%.
Избухването на военния спор на територията на Израел и Ивицата Газа породиха паники, че казусът с повишаването на горивата занапред ще се задълбочава поради покачване на котировките на петрола. Повечето икономисти обаче успокояват, че в случай че спорът се ограничи единствено сред Израел и Газа, няма съображение за повишаване на суровия петрол. В първите дни фактически цената на петрола на интернационалните тържища се увеличи, само че по-късно падна.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР