Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе заседание, на което

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе заседание, на което
Коментари Харесай

Съветът за тристранно сътрудничество ще обсъди промени в три закона

Националният съвет за тристранно съдействие ще организира съвещание, на което ще бъдат разисквани планове за промени в Кодекса на труда, Кодекса за обществено обезпечаване и Закона за лечебните заведения.

Сред предложенията за промени са предоставяне на право на заплатен отпуск от два месеца за бащите до навършване на 8-годишна възраст на детето, както и признание на времето на наборната военна работа за стаж за пенсия.

Бизнесът, синдикатите и държавното управление ще обсъдят импортираните от обществения министър Георги Гьоков промени в Кодекса на труда, които дават право на нов тип заплатен отпуск за бащите от два месеца, който ще се употребява едновременно или на части.

Ще бъде прегледан и импортиран от финансовия министър Асен Василев план, обвързван с въвеждането в националното законодателство на ограничения по използване на регламента по отношение на така наречен паневропески личен пенсионен артикул.

Тристранният съвет ще разисква и импортирано от Движение за права и свободи предложение интервалът на наборната военна работа или мирновременна различна работа да се зачита за стаж за пенсия.

Движението предлага за автентичен стаж за пенсиониране да се признава и времето, през което репресираните от 9 септември 1944 година до 10 ноември 1989 година са били в затвори, трудово-възпитателни общежития, лагери и места за задържане, както и времето, през което навършилите 16 години не са работили, когато са били интернирани, заселвани или изселвани.

На съвещанието ще се разисква и предложение на ГЕРБ за заплатата на лекарите в държавните, общинските лечебни заведения да е най-малко 3000 лева, на медицинските сестри и акушерките да е най-малко 2000 лева, а на санитарите – най-малко 1000 лева.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР