Националният съвет за тристранно сътрудничество не успя да постигне съгласие

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество не успя да постигне съгласие
Коментари Харесай

Тристранката не се разбра за по-високи заплати, пенсии и майчински

Националният съвет за тристранно съдействие не съумя да реализира единодушие за измененията в Кодекса на труда, предава.

От Българската стопанска камара (БСК) дефинираха Законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса на труда, импортиран от Корнелия Нинова и група народни представители за повишението на минималната работна заплата от 710 на 850 лв. като „ бъдеща предизборна акция “.

Становището на Министерството на труда и обществената политика е, че размерът на минималната работна заплата е най-малкият аршин, който би трябвало да бъде следван, и че измененията в законодателството следва да се открият в процедура дружно със обществените сътрудници.

Министерството на финансите също не поддържа законопроекта, тъй като той навежда на мисълта, че това е един чисто административен метод. От финансовото министерство също желаят да се създаде механизъм в съдействие със обществените сътрудници, които да дефинират метода за установяване на минималната работна заплата.

Георги Гьоков от своя страна съобщи, че знае авансово какво ще кажат от работодателските организации, от МФ и от МТСП. Когато се стигне до минималната работна заплата по думите му може и да наподобява като някакъв пазарлък, само че акцентира, че Българска социалистическа партия предлага това от 10 години. По отношение на обвиняванията, че от Българска социалистическа партия желаят повишение на минималната работна заплата като печеливша тактика за идни избори, Гьоков отхвърли това да е по този начин и посочи, че това е политиката на Българска социалистическа партия от дълги години и не оферират нищо ново.

„ Това би трябвало да го създадем и е извънредно време, от 10 години се лутаме в този механизъм и все не го създаваме. Тази тематика ще бъде настояща извънредно дълго време напред, първо, тъй като сме с най-ниски приходи в Европа, и, второ, тъй като тази рецесия ще си отиде и ще пристигна друга “, счита той.

Според Гьоков тези критерии, свързани с съответното установяване на механизъм за установяване на минималната работна заплата, които представителите на работодателските организации желаят да се открият, могат да доведат само и единствено до обезлюдяване и хора от градове като Видин да дойдат в столицата, която ще стане 5-милионна.

Националният съвет за тристранно съдействие не съумя да реализира единодушие във връзка с законопроектите за компенсациите за майчинство и преизчисляването на пенсиите, препоръчани от Корнелия Нинова и група народни представители от Българска социалистическа партия.

Становището на Министерството на труда и обществената политика не поддържа предлагането, тъй като ще се получи по този начин, че тези, които са работили на минимална работна заплата, с това обезщетение ще получат повече от трудещите се. От позиция на това, което в България имаме като публично обезпечаване във връзка с майчинството, страната ни, съгласно заместник-министъра на труда и обществената политика проф. Емил Мингов, е направила прекалено много, в сравнение с други страни. Според него това не способства за опазване на майките на работните места и това е регистрирано в доста западни законодателства, уточни той и мнението на МТСП е, че правилото при установяване на компенсацията следва да се резервира.

От Министерството на финансите също не поддържат оферти законопроект, като показаха, че спомагателните средства ще бъдат в размер на 82 милиона лв..

Георги Гьоков уточни, че няма политически въпроси, които да не търсят решение.

„ Всички хора се стичат в София за по-голяма работна заплата, в това време в София няма детски градини и ясли. Всички приказваме за демография, но единствено приказваме. Някой може ли да ми каже една мярка, подхваната в България през последните 10 години, която да е действителна в поддръжка на демографията “, сподели той, на което Лазар Лазаров съобщи, че полемиката в НТСТ се изопачава с полемиката в Народното събрание.

По отношение на пенсиите, някогашният обществен министър уточни, че няма съответни претекстовете съответстват с тези на МТСП.

Тристранният съвет не утвърди и Законопроектът, обвързван с промени в Кодекса за обществено обезпечаване, импортиран от Мустафа Карадайъ и група народни представители от Движение за права и свободи, който планува постоянната наборна военна работа да се зачита за автентичен стаж.

Министерството на труда и обществената политика не поддържа законопроекта, сподели Лазаров. Според Министерството на финансите вносителят на законопроекта не е направил оценка на взаимоотношението, т.е. какъв брой ще коства. 

Националният съвет за тристранно съдействие отхвърли Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за обществено обезпечаване, импортиран от Кирил Петков и група народни представители от „ Продължаваме промяната “, предусещащ промени в настоящия механизъм за осъвременяване на пенсиите, или така наречен „ Швейцарско предписание “.

Според Министерството на труда и обществената политика, показано от заместник-министъра проф. Емил Мингов, нужните спомагателни средства над плануваните се чака да бъдат за 2023 година – 54,7 млн. лева, за 2024 година – 339,3 млн. лева, за 2025 година – 925,4 млн. лева и сегашният способ е за предпочитане пред несигурният.

Министерството на финансите също не поддържа законопроекта.

„ Цялата полемика по четирите законопроекта сподели, че имаме потребност от спомагателна полемика и оценка на резултатите и подхванатите, в това число и през годините, политически ограничения “, означи ръководителят на НТСТ Лазар Лазаров.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР